Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Паят с шоколадов пудинг, чийто вкус ще запомните завинги

Рецептата е подходяща и за тези, които се хранят само с растителна храна

20’ Подготовка
10’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Шоколад, хрупкава коричка и кремообразен пудинг за пълнеж - този веган пай ще ви накара да притваряте очи от удоволствие при всяка следваща хапка.

Вкусът на пудинга напомня на мексикански горещ шоколад заради чилито, което се слага в него. Спокойно може да спрете с изпълнението на рецептата до неговото приготвяне и да го поднесете като отделен десерт, но ако искате да стигнете по-близо до душевния екстаз, продължете нататък без колебание. И без това целият процес е като детска игра.

Тайната на финия крем се дължи на коприненото тофу, което стои в основата му. Най-хубавото е, че приготвянето на пудинга ще ви отнеме не повече от 10 минути, като за целта ще ви е необходим блендер или кухненски робот. Благодарение на него ще получите желаната въздушна консистенция - лека и пухкава.

Шоколадът е не по-малко важен от коприненото тофу, тъй като неговият вкус доминира в десерта. Ето защо не бива да правите компромис с качеството му, което е добре да бъде възможно най-високо.

И след като посочихме основните детайли в рецептата, нека видим кои са стъпките към нейното изпълнение.

Необходими продукти:

За коричката:

  • Около 150 г пълнозърнести крекери
  • 3 с.л. захар
  • 4 с.л. разтопено кокосово масло
  • 1 с.л. соево мляко (може и краве, ако не искате десертът да е веган)

За пудинга:

  • ¾ ч.ч. захар
  • 450 г копринено тофу
  • 225 г висококачествен горчив или полусладък шоколад, поне с 60% какао, разтопен на водна баня
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 и ½ ч.л. канела
  • ¼ ч.л. чили на прах
  • Щипка сол

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте предварително фурната на 175 градуса и намазнете тава за пай, с диаметър 22 см.
  2. Сложете крекерите в кухненски робот, блендер или чопър и ги смелете. Добавете захарта, солта, разтопеното кокосово масло, соевото/кравето мляко и смелете отново с уреда, докато трохите не започнат да се слепват.
  3. Изсипете сместа във формата за пай. Разпределете я равномерно навсякъде, като притискате леко с пръсти към дъното и стените на съда.
  4. Изпечете сместа за 8-10 мин. до придобиване на златист цвят.
  5. Извадете тавата от фурната и оставете вече готовата коричка за пай да изстине добре. През това време пригответе пудинга.
  6. В малък метален съд смесете захарта с ¾ ч.ч. вода. Загрейте сместа на котлона, докато захарта се стопи напълно.
  7. Оставете захарния сироп да изстине на стайна температура.
  8. Сложете всички останали продукти в блендер или кухненски робот и ги блендирайте до гладък крем.
  9. Изсипете пудинга върху вече охладената коричка за пай, загладете и сложете парче прозрачно фолио за съхранение директно върху крема.
  10. Приберете десерта в хладилника за поне 4 часа, за да стегне.
  11. Гарнирайте преди сервиране с настърган шоколад или поръсете с какао.

Дайте оценка:

Тагове: сол бяла захар ванилия прясно мляко канела кокосово масло ядково мляко натурален шоколад тофу

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче