Ако пазите някое парче тиква в камерата си, или цял екземпляр от този вкусен плодов зеленчук на някое тъмно място в дома си, време е да го извадите, защото паят все още е на мода.
Преди да ви предизвикаме да си го сготвите обаче ще ви споделим нещо много важно - няколко начина, с които лесно да познаете, че сладкишът е готов за вадене от фурната.
Тиквата е изключително полезна за тялото. Тя съдържа фибри, витамин А, калий, протеин, желязо и витамини от група В. Някои специалисти препоръчват консумацията ѝ за регулация на работата на стомаха и при безпокойство.
До тук с полезните ѝ свойства. Нека да пристъпим към съществената част.
Печенето на пая от тиква понякога може да бъде истинско предизвикателство. И в никакъв случай не говорим за получаването на перфектна коричка на тестото (не че това е маловажно).
Този вид пай с крем, чиято рецепта ще откриете в края на текста, следва следната линия на провал - или ще остане суров, или ще е препечен. Особено труден е този с тиква, защото цветът ѝ ще ви заблуди допълнително.
Ето обаче няколко трика, с които да се убедите напълно, че без съмнение паят е напълно готов да бъде изваден от фурната.
Плънката е потъмняла и леко бухнала
По правило тиквената плънка, както и тестената коричка в края на тавичката, трябва да потъмнеят и да добият приятен загар. Вътрешността на сладкиша също леко се надига, като е твърде вероятно да образува пукнатини в частта, където се среща с тестото.
Ако станете свидетел на тази промяна, значи е време да извадите пая да се охлади. Имайте предвид, че обемът му ще спадне и много от появилите се несъвършенства по време на печене, ще се скрият сами.
Плънката трябва да е подвижна, но не като желе
Тази техника е много лесна. Ето какво трябва да напавите: Отворете вратичката на фурната и леко разклатете тавичката с пая. Центърът на сладкиша трябва да се поклаща леко, но не като желе.
Ако цялата смес се клатушка силно, продължете да го печете и не рискувайте да го извадите предварително. По-добре малко по-изпечен пай, отколкото суров.
Ползвайте нож или термометър
В крайна сметка, винаги може да се върнете към класическия тест с нож. Прокарайте го по ръба на сместа, където е кората, или намерете някоя пукнатина. Излезе ли острието чисто и влажно, време е да изгасите фурната.
Ако пък ползвате готварски термометър, той трябва да отмери 80 градуса.
Нещо много важно и не на последно място - преди да нарежете своя готов тиквен пай, го оставете да изтине напълно, в противен случай ще трябва да се сбогувате с перфектните триъгълни парчета при сервиране.
А сега, ето и обещаната по-рано рецепта за вкусен пай с тиква. Насладете ѝ се у дома, в компанията на любимите ви хора.
Пай с тиква