Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пай с тиква: Три начина да разберем кога е готов

Ако пазите някое парче тиква в камерата си, или цял екземпляр от този вкусен плодов зеленчук на някое тъмно място в дома си, време е да го извадите, защото паят все още е на мода.

Преди да ви предизвикаме да си го сготвите обаче ще ви споделим нещо много важно - няколко начина, с които лесно да познаете, че сладкишът е готов за вадене от фурната.

Тиквата е изключително полезна за тялото. Тя съдържа фибри, витамин А, калий, протеин, желязо и витамини от група В. Някои специалисти препоръчват консумацията ѝ за регулация на работата на стомаха и при безпокойство.

До тук с полезните ѝ свойства. Нека да пристъпим към съществената част.

Печенето на пая от тиква понякога може да бъде истинско предизвикателство. И в никакъв случай не говорим за получаването на перфектна коричка на тестото (не че това е маловажно).

Този вид пай с крем, чиято рецепта ще откриете в края на текста, следва следната линия на провал - или ще остане суров, или ще е препечен. Особено труден е този с тиква, защото цветът ѝ ще ви заблуди допълнително.

Ето обаче няколко трика, с които да се убедите напълно, че без съмнение паят е напълно готов да бъде изваден от фурната.

Плънката е потъмняла и леко бухнала

По правило тиквената плънка, както и тестената коричка в края на тавичката, трябва да потъмнеят и да добият приятен загар. Вътрешността на сладкиша също леко се надига, като е твърде вероятно да образува пукнатини в частта, където се среща с тестото.

Ако станете свидетел на тази промяна, значи е време да извадите пая да се охлади. Имайте предвид, че обемът му ще спадне и много от появилите се несъвършенства по време на печене, ще се скрият сами.

Плънката трябва да е подвижна, но не като желе

Тази техника е много лесна. Ето какво трябва да напавите: Отворете вратичката на фурната и леко разклатете тавичката с пая. Центърът на сладкиша трябва да се поклаща леко, но не като желе.

Ако цялата смес се клатушка силно, продължете да го печете и не рискувайте да го извадите предварително. По-добре малко по-изпечен пай, отколкото суров.

Ползвайте нож или термометър

В крайна сметка, винаги може да се върнете към класическия тест с нож. Прокарайте го по ръба на сместа, където е кората, или намерете някоя пукнатина. Излезе ли острието чисто и влажно, време е да изгасите фурната.

Ако пък ползвате готварски термометър, той трябва да отмери 80 градуса.

Нещо много важно и не на последно място - преди да нарежете своя готов тиквен пай, го оставете да изтине напълно, в противен случай ще трябва да се сбогувате с перфектните триъгълни парчета при сервиране.

А сега, ето и обещаната по-рано рецепта за вкусен пай с тиква. Насладете ѝ се у дома, в компанията на любимите ви хора.

Пай с тиква

Пай с тиква

Дайте оценка:

Тагове: тиква

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче