Необходими продукти:
За тестото:
- 200 г брашно
- 125 г студено краве масло
- 1/2 ч.л. сол
- 1 с.л. захар /20г/
- 40мл студена /ледена/ вода
За пълнежа:
- 4 по-големи яйца
- 1 ч.ч. пудра захар
- 200 мл сладкарска сметана
- 3 ч.ч. тиквено пюре
- 1 ч.л. канела
- карамфил и джинджифил (на върха на ножа)
- 1/2 ч.л. сол
- 40 г орехи
- 40 г смелени бисквити
- 1/2 ч.л. кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
- Тесто приготвяме, когато започнем с пресяването на брашното, след което добавяме солта и захарта.
- Разбъркваме добре. Слагаме нарязаното на дребни парченца краве масло. Омесваме много добре с брашното. Трябва да стане на едри трохи.
- Наливаме на тънка струя ледена вода. Замесваме тесто и го оставяме покрито в хладилника за час. Ако водата не е достатъчно, добавяме по малко, докато замесим тесто.
- Запичаме орехите до кафяво на умерена фурна. Отне ми около 7 мин. на 190 градуса.
- Смиламе ги и ги омесваме с натрошените на много ситно бисквити и кокосови стърготини.
- Върху набрашнена леко повърхност разточваме от тестото кръг, с диаметър 36см., почистваме го от брашното и поставяме във форма за торта с диаметър 26см.
- Поръсваме върху тестото по дъното и стените със сместа от орехите и бисквитите. Отново прибираме в хладилника за половин час.
- През това време сваряваме нарязаната на парченца тиква. Пасираме /аз я намачках/ и оставяме в гевгир да се оцеди водата.
- Яйцата разбиваме с телена бъркалка заедно с пудрата захар.
- Прибавяме постепенно сметаната. После пюрето, омесено с подправките и солта.Сместа трябва да бъде хомогенна.
- Вадим от хладилника формата за торта и пълним. Печем на предварително загрята на 190 градуса фурна около 45 мин. на долен реотан.
Става много вкусен пай. Може да се сервира с разбита сметана или някакъв топинг. Добър апетит!