Тиквичките са повече от предпочитани в горещите летни дни, когато е и техният сезон, разбира се. Най-често в България ги приготвяме пържени, залети с млечен сос, или ги пълним с яйце и сирене, поръсваме ги с кашкавал, а след това ги запичаме във фурната.
Всъщност, тиквичките крият много по-голям потенциал и са способни не само да бъдат звездата на ястието, но и да са прекрасна основа за освежаващи салати.
Когато избирате тези летни зеленчуци, пропуснете твърде големите екземпляри, колкото и привлекателни да ви се струват. Спрете погледа си на дребните, защото именно в тях се крие истински плътният вкус на тиквичката.
Една от положителните черти на този зеленчук е възможността да се консумира както сготвен, така и суров. Ето защо с него се разкриват палитра от възможности, благодарение на които да разнообразите трапезата си в оставащите горещи дни.
Представяме ви нашите идеи как да сготвите тиквички у дома като шеф готвач.
Пълнени тиквички в италиански стил
Месестата част на тиквичките ги превръща в идеални за пълнене. Вътрешността им може да бъде запържена и смесена с различни меса, други зеленчуци и билки, след което върната в издълбаната вече кора и запечена на фурна със сирена. Ястието е идеално за бърза семейна вечеря през седмицата, а опциите му са безкрайни.
Днес ви предлагаме идея от слънчева Италия.
Необходими продукти за 4 порции:
- 4 тиквички, разполовени по дължина
- 3 ч.л. екстра върджин зехтин
- Микс от зелени салати (за сервирането)
За плънката
- 50 г галета или по-едро смлени хлебни трохи
- 50 г кедрови ядки
- 6 бр. пресен лук, нарязани на ситно
- 1 скилидка чесън, смачкана
- 6 бр. сушени домати
- 1 с.л. листа от прясна мащерка
- 25 г пармезан, настърган на ситно
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 220 градуса. Поставете разполовените тиквички в тава плътно една до друга, с кората надолу. Намажете ги леко с ч.л. олио и печете за 20 мин.
- Пригответе плънката като смесите всички съставки за нея в купа и поръсите с черен пипер на вкус.
- Разпределете плънката върху изпечените вече тиквички, поръсете ги с още малко олио или зехтин и запечете във фурната за още 10-15 мин., или докато тиквичките омекнат съвсем, а плънката стане златиста и хрупкава.
- Сервирайте ястието горещо, с гарнитура от свежи салати.
Туршия от хрупкави тиквички
Няма по-добра идея от тази, за да запазите и превърнете тиквичките в полезна храна за зимата. Хрупкавата туршия от тиквички прилича много на тази от кисели краставички. Тях също може да слагате в бургери, а защо не и да ги поднесете като атрактивно мезе.
Ето как да си направите тази туршия у дома.
Необходими продукти:
- 500 г тиквички
- 3 глави лук шалот, наситнени
- 2 с.л. нейодирана сол
За маринатата
- 500 мл ябълков оцет
- 140 г златна тръстикова захар
- 1 ч.л. горчица на прах
- 1 ч.л. семена от горчица
- 1 ч.л. семена от селъри
- ½ ч.л. червен пипер на люспи
- 1 ч.л. куркума
Начин на приготвяне:
- Нарежете тиквичките на тънко, с помощта на ренде мандолина, кухненски робот или остър нож. Сложете ги в купа с шалота и поръсете със сол. Покрийте продуктите с ледено студена вода, разбъркайте, за да се разтвори солта, и оставете за час настрани.
- След като времето изтече, отцедете тиквичките внимателно и старателно ги подсушете с кухненска хартия или памучна кърпа. Ако останат с твърде много влага в тях, сместа за мариноване ще се разреди, а ние не желаем това да се случи.
- Междувременно, сложете съставките за мариноване в касерола и ги оставете да заврят. Бъркайте в продължение на 3 мин., като се уверите, че захарта се е разтворила. Оставете сместа да се охлади, но не напълно. Трябва да остане топла. Сложете в нея тиквичките и разбъркайте.
- Разпределете сместа в два стерилизирани буркана от по 500 мл, затворете ги добре и ги приберете в хладилника, където трябва да останат за два дни.
- Съхранявани на сухо и хладно място, маринованите тиквички ще са все така вкусни за няколко месеца.
Нудълс или спагети от тиквички
През лятото спираловидната резачка за зеленчуци е почти задължителен уред, който трябва да ви е винаги под ръка. В интернет може да го срещнете под различни наименования, но напишете ли кодовата дума "уред за спагети от тиквички" веднага ще изскочат най-разнообразни варианти.
Нудълсът от зеленчуци е значително по-лека версия на любимата тестена паста, ето защо те се превръщат в изключително добър вариант за обяд или лека вечеря в летния сезон. Готвенето им отнема най-много минута. От вас се изисква единствено да ги обърнете за секунди на тиган със зехтин или "Крем фреш" например, чесън, лимонова кора и подправки. Също така може да направите класически сос "Болонезе", с който бихте поднесли и обикновени спагети.
Изпробвайте нашето свежо предложение за този страхотен нудълс от тиквички.
Необходими продукти за 4 порции:
- 400 г свинска кайма
- 4 скилидки чесън, две от които смачкани с преса за чесън, а останалите две - цели и необелени
- 2 с.л. зехтин, плюс допълнително за пържене
- 400 г чери домати
- 4 бр. тиквички
- 4 с.л. "Крем фреш"
- Кората от един лимон, настъргана на ситно
- 50 г кедрови ядки
- Голяма шепа пресен босилек
- Настърган пармезан за сервиране
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Сложете каймата в купа и към нея прибавете смачкания чесън. Разбъркайте с ръце, след което оформете малки кюфтенца, приблизително колкото не големи чери домати.
- В тиган загрейте 1 с.л. олио, пуснете в него кюфтенцата и ги изпържете за 10-15 мин. до златистокафяво.
- Междувременно изсипете доматите в тава за печене с целите скилидки чесън и двете с.л. зехтин. Подправете ги със сол и ги разпределете равномерно в съда, след което ги запечете за 15 мин.
- Докато доматите и кюфтетата се готвят, минете през уреда за зеленчукови спагети тиквичките.
- Готовите кюфтета сложете при доматите, извадете скилидките чесън, покрийте с фолио и оставете настрана, за да останат топли.
- Измийте тигана или вземете друг. Загрейте 1 с.л. зехтин, в него сложете скилидките чесън, запечени в доматите, като им махнете люспите. Добавете крем фреша, лимонената кора и подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Сложете в соса и тиквичките. Обърнете ги в тигана за кратко.
- Свалете зеленчуковите спагети от котлона. Към тях прибавете доматите и кюфтенцата. Разбъркайте, поръсете с кедрови ядки, босилек и пармезан и поднесете топли.
Леки плоски кюфтета от тиквички
Те са повече от идеални за вегетарианска вечеря, защото се приготвят бързо и не изискват каквито и да е специални усилия. Просто трябва да настържете тиквичките на едро ренде и да добавите още няколко съставки. Остава да изпържите плоските кюфтенца в малко зехтин или олио и вече имате готово хапване. Няма как да пропуснем да ви предложим да си направите любимия млечен сос, с който да ги залеете, но днешната ни идея минава отвъд традиционния вкус. Ето я и нея:
Необходими продукти 2 порции:
- 2 бр. тиквички, настъргани на едро ренде
- 50 г рикота
- Кората от половин лимон, настъргана
- 2 яйца, леко разбити
- 20 г пармезан
- 50 г самонабухващо брашно
- 60 г кисело мляко
- ½ с.л. хариса
- 2 с.л. зехтин
- Копър и магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
- Постелете чиста памучна кърпа в купа, сложете в нея тиквичките и поръсете с щипка сол. Оставете ги настрани за 30 мин., след което през кърпата изстискайте излишната им течност.
- Изсипете тиквичките в купата с рикотата, лимоновата кора, яйцата и пармезана, след което ги разбъркайте, за да се смесят. Добавете брашното и подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Разбъркайте киселото мляко и харисата в купа. Подправете с щипка сол и оставете настрани.
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- В тиган с незалепващо покритие загрейте олиото. В него разпределете сместа от тиквичките на шест равни части. Изпържете плоските кюфтета на среден огън за 3-4 мин. от всяка страна. Прехвърлете ги в тавата за пачене и ги сложете във фурната за още 10 мин.
- Поднесете готовите кюфтета от тиквички в чиния, поръсени с пресните копър и магданоз. Към тях сервирайте и купичка с киселото мляко с хариса.
Крем супа от тиквички, картофи и чедър
Крем супите винаги ще останат на мода, тъй като са уникално лесен вариант да се заситите бързо. Това питателно наше предложение, съдържащо тиквички, картофи и зрял чедър, ще ви накара да погледнете по друг начин на зеления на цвят зеленчук с продълговата форма. Нека видим как да си приготвите тази засищаща и в същото време лека супа.
Необходими продукти за 8 порции:
- 500 г картофи, нарязани на едри кубчета, небелени
- 2 био зеленчукови бульона
- 1 кг тиквички, почистени и нарязани на едро
- Връзка пресен лук, нарязана
- 100 г зрял чедър, настърган
- Настъргано прясно индийско орехче
Начин на приготвяне:
- Сложете картофите в голяма тенджера и налейте вода колкото да ги покрие. Натрошете вътре кубчетата бульон. Сложете на котлона и оставете да заври, след това покрийте съда и гответе около 5 мин.
- Добавете тиквичките, поставете отново капака и гответе още 5 мин. Накрая идва ред и на пресния лук, който също трябва да варите 5 мин.
- Изключете котлона. Изсипете чедъра при зеленчуците, подправете с индийско орехче, сол и черен пипер.
- Пасирайте до желаната консистенция. Ако супата остане прекалено гъста, прибавете още гореща вода.
- Сервирайте с допълнително поръсен отгоре чедър.