Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Няколко разнообразни начина как да си приготвите тиквички

Летният зеленчук крие огромен потенциал


Тиквичките са повече от предпочитани в горещите летни дни, когато е и техният сезон, разбира се. Най-често в България ги приготвяме пържени, залети с млечен сос, или ги пълним с яйце и сирене, поръсваме ги с кашкавал, а след това ги запичаме във фурната.

Всъщност, тиквичките крият много по-голям потенциал и са способни не само да бъдат звездата на ястието, но и да са прекрасна основа за освежаващи салати.

Когато избирате тези летни зеленчуци, пропуснете твърде големите екземпляри, колкото и привлекателни да ви се струват. Спрете погледа си на дребните, защото именно в тях се крие истински плътният вкус на тиквичката.

Една от положителните черти на този зеленчук е възможността да се консумира както сготвен, така и суров. Ето защо с него се разкриват палитра от възможности, благодарение на които да разнообразите трапезата си в оставащите горещи дни.

Представяме ви нашите идеи как да сготвите тиквички у дома като шеф готвач.

Пълнени тиквички в италиански стил

Месестата част на тиквичките ги превръща в идеални за пълнене. Вътрешността им може да бъде запържена и смесена с различни меса, други зеленчуци и билки, след което върната в издълбаната вече кора и запечена на фурна със сирена. Ястието е идеално за бърза семейна вечеря през седмицата, а опциите му са безкрайни.

Днес ви предлагаме идея от слънчева Италия.

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти за 4 порции:

  • 4 тиквички, разполовени по дължина
  • 3 ч.л. екстра върджин зехтин
  • Микс от зелени салати (за сервирането)

За плънката

  • 50 г галета или по-едро смлени хлебни трохи
  • 50 г кедрови ядки
  • 6 бр. пресен лук, нарязани на ситно
  • 1 скилидка чесън, смачкана
  • 6 бр. сушени домати
  • 1 с.л. листа от прясна мащерка
  • 25 г пармезан, настърган на ситно

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 220 градуса. Поставете разполовените тиквички в тава плътно една до друга, с кората надолу. Намажете ги леко с ч.л. олио и печете за 20 мин.
  2. Пригответе плънката като смесите всички съставки за нея в купа и поръсите с черен пипер на вкус.
  3. Разпределете плънката върху изпечените вече тиквички, поръсете ги с още малко олио или зехтин и запечете във фурната за още 10-15 мин., или докато тиквичките омекнат съвсем, а плънката стане златиста и хрупкава.
  4. Сервирайте ястието горещо, с гарнитура от свежи салати.

Туршия от хрупкави тиквички

Няма по-добра идея от тази, за да запазите и превърнете тиквичките в полезна храна за зимата. Хрупкавата туршия от тиквички прилича много на тази от кисели краставички. Тях също може да слагате в бургери, а защо не и да ги поднесете като атрактивно мезе.

Ето как да си направите тази туршия у дома.

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 500 г тиквички
  • 3 глави лук шалот, наситнени
  • 2 с.л. нейодирана сол

За маринатата

  • 500 мл ябълков оцет
  • 140 г златна тръстикова захар
  • 1 ч.л. горчица на прах
  • 1 ч.л. семена от горчица
  • 1 ч.л. семена от селъри
  • ½ ч.л. червен пипер на люспи
  • 1 ч.л. куркума

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете тиквичките на тънко, с помощта на ренде мандолина, кухненски робот или остър нож. Сложете ги в купа с шалота и поръсете със сол. Покрийте продуктите с ледено студена вода, разбъркайте, за да се разтвори солта, и оставете за час настрани.
  2. След като времето изтече, отцедете тиквичките внимателно и старателно ги подсушете с кухненска хартия или памучна кърпа. Ако останат с твърде много влага в тях, сместа за мариноване ще се разреди, а ние не желаем това да се случи.
  3. Междувременно, сложете съставките за мариноване в касерола и ги оставете да заврят. Бъркайте в продължение на 3 мин., като се уверите, че захарта се е разтворила. Оставете сместа да се охлади, но не напълно. Трябва да остане топла. Сложете в нея тиквичките и разбъркайте.
  4. Разпределете сместа в два стерилизирани буркана от по 500 мл, затворете ги добре и ги приберете в хладилника, където трябва да останат за два дни.
  5. Съхранявани на сухо и хладно място, маринованите тиквички ще са все така вкусни за няколко месеца.

Нудълс или спагети от тиквички

През лятото спираловидната резачка за зеленчуци е почти задължителен уред, който трябва да ви е винаги под ръка. В интернет може да го срещнете под различни наименования, но напишете ли кодовата дума "уред за спагети от тиквички" веднага ще изскочат най-разнообразни варианти.

Нудълсът от зеленчуци е значително по-лека версия на любимата тестена паста, ето защо те се превръщат в изключително добър вариант за обяд или лека вечеря в летния сезон. Готвенето им отнема най-много минута. От вас се изисква единствено да ги обърнете за секунди на тиган със зехтин или "Крем фреш" например, чесън, лимонова кора и подправки. Също така може да направите класически сос "Болонезе", с който бихте поднесли и обикновени спагети.

Изпробвайте нашето свежо предложение за този страхотен нудълс от тиквички.

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти за 4 порции:

  • 400 г свинска кайма
  • 4 скилидки чесън, две от които смачкани с преса за чесън, а останалите две - цели и необелени
  • 2 с.л. зехтин, плюс допълнително за пържене
  • 400 г чери домати
  • 4 бр. тиквички
  • 4 с.л. "Крем фреш"
  • Кората от един лимон, настъргана на ситно
  • 50 г кедрови ядки
  • Голяма шепа пресен босилек
  • Настърган пармезан за сервиране

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 200 градуса.
  2. Сложете каймата в купа и към нея прибавете смачкания чесън. Разбъркайте с ръце, след което оформете малки кюфтенца, приблизително колкото не големи чери домати.
  3. В тиган загрейте 1 с.л. олио, пуснете в него кюфтенцата и ги изпържете за 10-15 мин. до златистокафяво.
  4. Междувременно изсипете доматите в тава за печене с целите скилидки чесън и двете с.л. зехтин. Подправете ги със сол и ги разпределете равномерно в съда, след което ги запечете за 15 мин.
  5. Докато доматите и кюфтетата се готвят, минете през уреда за зеленчукови спагети тиквичките.
  6. Готовите кюфтета сложете при доматите, извадете скилидките чесън, покрийте с фолио и оставете настрана, за да останат топли.
  7. Измийте тигана или вземете друг. Загрейте 1 с.л. зехтин, в него сложете скилидките чесън, запечени в доматите, като им махнете люспите. Добавете крем фреша, лимонената кора и подправете със сол и черен пипер на вкус.
  8. Сложете в соса и тиквичките. Обърнете ги в тигана за кратко.
  9. Свалете зеленчуковите спагети от котлона. Към тях прибавете доматите и кюфтенцата. Разбъркайте, поръсете с кедрови ядки, босилек и пармезан и поднесете топли.

Леки плоски кюфтета от тиквички

Те са повече от идеални за вегетарианска вечеря, защото се приготвят бързо и не изискват каквито и да е специални усилия. Просто трябва да настържете тиквичките на едро ренде и да добавите още няколко съставки. Остава да изпържите плоските кюфтенца в малко зехтин или олио и вече имате готово хапване. Няма как да пропуснем да ви предложим да си направите любимия млечен сос, с който да ги залеете, но днешната ни идея минава отвъд традиционния вкус. Ето я и нея:

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти 2 порции:

  • 2 бр. тиквички, настъргани на едро ренде
  • 50 г рикота
  • Кората от половин лимон, настъргана
  • 2 яйца, леко разбити
  • 20 г пармезан
  • 50 г самонабухващо брашно
  • 60 г кисело мляко
  • ½ с.л. хариса
  • 2 с.л. зехтин
  • Копър и магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

  1. Постелете чиста памучна кърпа в купа, сложете в нея тиквичките и поръсете с щипка сол. Оставете ги настрани за 30 мин., след което през кърпата изстискайте излишната им течност.
  2. Изсипете тиквичките в купата с рикотата, лимоновата кора, яйцата и пармезана, след което ги разбъркайте, за да се смесят. Добавете брашното и подправете със сол и черен пипер на вкус.
  3. Разбъркайте киселото мляко и харисата в купа. Подправете с щипка сол и оставете настрани.
  4. Загрейте фурната на 180 градуса.
  5. В тиган с незалепващо покритие загрейте олиото. В него разпределете сместа от тиквичките на шест равни части. Изпържете плоските кюфтета на среден огън за 3-4 мин. от всяка страна. Прехвърлете ги в тавата за пачене и ги сложете във фурната за още 10 мин.
  6. Поднесете готовите кюфтета от тиквички в чиния, поръсени с пресните копър и магданоз. Към тях сервирайте и купичка с киселото мляко с хариса.

Крем супа от тиквички, картофи и чедър

Крем супите винаги ще останат на мода, тъй като са уникално лесен вариант да се заситите бързо. Това питателно наше предложение, съдържащо тиквички, картофи и зрял чедър, ще ви накара да погледнете по друг начин на зеления на цвят зеленчук с продълговата форма. Нека видим как да си приготвите тази засищаща и в същото време лека супа.

Снимка: Unsplash

Необходими продукти за 8 порции:

  • 500 г картофи, нарязани на едри кубчета, небелени
  • 2 био зеленчукови бульона
  • 1 кг тиквички, почистени и нарязани на едро
  • Връзка пресен лук, нарязана
  • 100 г зрял чедър, настърган
  • Настъргано прясно индийско орехче

Начин на приготвяне:

  1. Сложете картофите в голяма тенджера и налейте вода колкото да ги покрие. Натрошете вътре кубчетата бульон. Сложете на котлона и оставете да заври, след това покрийте съда и гответе около 5 мин.
  2. Добавете тиквичките, поставете отново капака и гответе още 5 мин. Накрая идва ред и на пресния лук, който също трябва да варите 5 мин.
  3. Изключете котлона. Изсипете чедъра при зеленчуците, подправете с индийско орехче, сол и черен пипер.
  4. Пасирайте до желаната консистенция. Ако супата остане прекалено гъста, прибавете още гореща вода.
  5. Сервирайте с допълнително поръсен отгоре чедър.

Дайте оценка:

Тагове: тиквички

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче