Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Няколко атрактивни идеи как да използваме консервираните бобови култури

И не, консервите не са скучна храна


Ако сте готови да откриете тайната за бързо приготвяне на вкусни ястия и искате да научите нови начини за използване на скромните бобови култури, значи сте на правилното място.

Тези основни консервирани продукти, които често събират прах в някой шкаф, притежават невероятен потенциал за разширяване на кулинарните хоризонти. Независимо дали сте изключително натоварени през седмицата, със сигурност в края на деня жадувате за бърза и питателна вечеря. Ако пък сте с ограничен бюджет, бобът, лещата и нахутът в консерва могат да се превърнат във вашите нови приятели в кухнята, които хем ще ви заситят, хем ще ви донесат полезни хранителни вещества.

Днес ще ви покажем няколко начина как да ги използвате и кои са най-лесните начини да ги включите в ястията си.

А сега забравете всички предубеждения, свързани с консервите - че това е скучна храна, която не заслужава вниманието ви. Нека видим в колко вкусни неща могат да се превърнат те, при това бързо и лесно.

Добавете ги в салати

Тук се обръщаме най-вече към любителите на салати - ако искате да ги изкачите на ново ниво, време е да посегнете към любима консерва с бобова култура. Така гарантирано ще придадете повече вкус и текстура, както и ще набавите на тялото си доза растителен протеин, който е изключително необходим, за да бъдете пълноценни през целия ден.

Дали бобът например ще бъде звездата на салатата, или ще играе само поддържащата роля, оставяме на вас.

Направете супа или яхния

Всички сме наясно колко време отнема готвенето на боб и нахут, когато трябва да започнем най-първо с варенето им. Необходимо е предварително накисване, смяна на водата и часове над печката. Не е нужно да минавате през всичко това, когато консервираните им варианти стоят и ви чакат на рафта в магазина.

С тях в кухнята ще бъдете като истинска светкавица, без да губите ценно време.

От бобовите култури стават страхотни супи и яхнии, чийто вкус е лесно да обогатите с ароматни подправки и няколко зеленчука. Крем супите пък са повече от лесни, в същото време достатъчно питателни, за да ви заситят.

Изпечете ги

Снимка: Unsplash

Кремообразната структура на бобените зърна е повече от приятна, но изпечете ли ги, ще ги видите в съвсем друга светлина - хрупкава и много апетитна.

Печеният нахут може би е най-известен в това си амплоа. Не само че е чудесен за похапване като мезе, но и може да го използвате за заместител на крутоните. Така ще имате чудесна добавка към пресни салати и супи, които ще се разгърнат под ароматното присъствие на хрупкавия нахут, а защо не и боб?

Изпичането им не е никак сложна задача. Ще ви бъдат необходими малко подправки, добре загрята фурна и зорко око. Вървят си добре с пушения червен пипер, както и с лют - изборът е ваш.

Създайте най-кремообразния хумус

Консервираните боб, леща и нахут ще ви накарат да кажете сбогом на купените от магазина хумус и различни дипове, защото домашно приготвеното винаги е по-вкусно, а и полезно.

Излишно е да казваме, че хумусът е изключително лесна и вкусна разядка, която се прави със скоростта на светлината, ако използвате предварително сварен нахут в буркан или консерва. Освен него ще са ви необходими още чесън, лимонов сок, тахан и сол на вкус. За да постигнете по-гладка консистенция, преди да смелите нахута в кухненски робот или блендер, почистете го от люспите. Може да ви се струва пипкава работа, но ще видите, че си заслужава напълно.

Направете си хумус от леща и боб. Вкусът им е повече от обещаващ.

Сложете ги в печива

Снимка: iStock by Getty Images

Към всички любители на сладкишите - добавяйте консервиран боб към обичаните от вас тестени десерти. Той може да направи чудеса в тази посока. Какво ще кажете за брауни с черен боб?

Смлени на гладко пюре бобови зърна придават допълнителна влажност на сладкиша и правят консистенцията му по-пухкава. Резултатът е топяща се в устата сладост, която ще ви накара да посягате към чинията още няколко пъти след първото парче.

Вкусът няма да претърпи промяна, тъй като бобът си общува добре със сладките съставки, хармонизирайки вкусовете. Ако използвате бял боб, чийто вкус е деликатен, ще е нужно да добавите само капка ванилия, за да изчезне почти напълно. С черния боб и неговата интензивна нотка ще се наложи да посегнете към по-силния вкус на шоколада.

Другото чудесно качество на това да използвате бобови култури в сладкишите е, че в голяма част от рецептите не се изисква брашно. Това ги прави особено подходящи за хора, които имат непоносимост към глутен. Нека не забравяме също как по този начин десертите ще бъдат богати на протеини и много хранителни вещества.

Дайте оценка:

Тагове: бял боб червен боб нахут леща

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче