Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Нека го намерим: Къде се крие растителният протеин

Много храни попадат в категорията на растителния протеин, при това те са повече, отколкото може би си представяте. Боб, леща, тофу, нахут, киноа, ядки, чиа са малка част от представителите му, а благодарение на тях имате възможността да си набавите всички хранителни вещества, от които се нуждае тялото ви. За да се случи това обаче, трябва да знаете къде да търсите.

Ако можем да го обясним с няколко думи, растителният протеин е този, който се намира само в растенията, а не в рибата и останалото месо. Основно се среща в ядките, бобовите култури и семената. Картофите, както и някои други зеленчуци, също съдържат протеини, включително броколите, зелето, аспержите и гъбите.

Храните от този вид могат да се комбинират по различни начини и с разнообразни продукти, за да се превърнат те в безценна част от ежедневния ни хранителен режим.

Да вземем например сиренето тофу, което по природа е с доста неутрален вкус. Лесно може да го обогатите обаче със сосове, подправки или маринати. Така соевото сирене се превръща в подходящо за приготвяне на скара, пържено на тиган, а защо не и като полезна добавка към топли ястия и салати.

За разлика от тофу отделните зеленчуци, семена, ядки и бобови имат по-естествени вкусове, затова и по-лесно се комбинират с други съставки. Сред отличниците по съдържание на растителен протеин са соевите зърна, шареният боб, сухият грах, лещата, червеният, белият и масленият боб, както и боб пинто. От всички тях може да сътворите най-разнообразни супи, яхнии, салати, разядки, с които да си набавите добро количество от полезния протеин.

Ядките и семената нямат аналог в тази категория. Лешниците, бадемите, орехите и кашуто са може би сред най-предпочитаните представители на ядковия свят, но не бива да подценяваме и останалите. Те са изключително бърз и лесен начин да се сдобиете с растителния протеин, като може да са както сурови, така и печени - просто зависи как ги предпочитате. Същото се отнася и за огромното разнообразие от семена, които да използвате за поръска на печива и салати, а защо не и да ги добавите към сутрешното смути или купичката с овесени ядки и плодове.

По-рано споменахме, че зеленчуците са повече от чудесен източник на растителен протеин. Освен картофите, броколите, зелето, аспержите и гъбите, към тях с най-високо негово съдържание можем да добавим брюкселското зеле, царевицата, пресния грах и спанака. Тук възможностите за готвене са много, като почти всеки от изброените зеленчуци може да бъде сварен, печен, пържен, сотиран или консумиран суров. За по-пълноценно ястие ги комбинирайте смело с варивата, които изброихме по-рано.

Мит е, че месото е единственият източник на протеин. Хората, които избягват да го ядат, могат да имат пълноценен живот с набавянето на растителен такъв. Рецептите днес са много и най-разнообразни, от които да почерпите вдъхновение.

Следете ни за още вкусни изкушения, за които тялото ви ще ви благодари.

Дайте оценка:

Тагове: зеле бял боб червен боб спанак

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче