Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Новак в кухнята: Как да си приготвите класически спагети болонезе стъпка по стъпка

Насладете се на невероятен вкус


Както може да се подразбере от името ragù или sugo alla bolognese, сосът болонезе произхожда от град Болоня, намиращ се в централната част на Италия. Традиционно той си подхожда и се поднася с различни видове паста, но в никакъв случай със спагети, въпреки че рецептата в този си вариант по някакъв начин се е наложила в почти целия свят.

Сосът болонезе се използва също и в лазаня заедно с класическия за френската кухня сос бешамел.

В някои версии на това рагу ще срещнете няколко вида мляно месо и пилешки дробчета. Не е задължително обаче да усложнявате толкова много всичко, за да стане ястието истински вкусно.

Заредете се с търпение, защото сосът изисква време, но чакането си струва. Основата му лежи изцяло върху доматите, които пък от своя страна са подплатени от моркови, целина, лук, чесън, розмарин и допълнителни аромати.

Снимка: Unsplash

Освен телешка кайма ще ви е необходим и малко бекон. С негова помощ ще се сдобиете с още по-дълбок и подчертан вкус на соса. За финал и малко червено вино, без което болонезе просто не е същото.

Независимо от това, че класическата рецепта по нищо не е свързана със спагетите, това не ви пречи да ги използвате, особено ако разполагате само с тях у дома или просто ги предпочитате пред другите форми на пастата. Просто следвайте инструкциите на опаковката, за да ги сварите алденте и да сте сигурни, че няма да ядете тяхна разкашкана версия.

Снимка: Unsplash

А сега нека видим какви продукти ще са ви необходими, за да си приготвите тази класическа италианска рецепта за 6 порции.

  • 1 супена лъжица зехтин
  • 4 слайса пушен бекон, нарязан на ситно
  • 2 средни глави лук, нарязани на ситно
  • 2 моркова, обелени и нарязани на ситно
  • 2 стръка целина, нарязани на ситно
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 2-3 стръка розмарин, с отделени листа и нарязани на ситно
  • 500 г телешка кайма

За соса болонезе:

  • 2 х 400 г консерви цели домати
  • Листата от малка връзка босилек, нарязани на ситно нарязани
  • 1 ч.л. сух риган
  • 2 дафинови листа
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 1 кубче телешки бульон
  • 1 люта чушка, без семките и ситно нарязана (по желание)
  • 125 мл червено вино
  • 6 чери домата, нарязани наполовина
  • 75 г настърган пармезан, плюс допълнително за сервиране
  • 400 г спагети

Начин на приготвяне:

  1. Сложете голяма тенджера на среден огън на котлона и сипете 1 супена лъжица зехтин.
  2. Добавете ситно нарязаните парчета бекон и запържете за 10 минути, докато стане златист и хрупкав.
  3. Намалете котлона и добавете двете глави лук, двата моркова, двата стръка целина, двете скилидки чесън и листата от розмарина, след което запържете за 10 минути. Разбърквайте зеленчуците често, докато омекнат.
  4. Увеличете котлона до средно силен, добавете телешката кайма и гответе, като разбърквате, за да стане на трохи. Ще са достатъчни 3-4 минути, докато месото покафенее.
  5. Добавете доматите, ситно нарязаните листа босилек, 1 чаена лъжичка сух риган, двата дафинови листа, двете супени лъжици доматено пюре, кубчето телешки бульон, лютата чушка (ако използвате), червеното вино и разполовените чери доматчета.
  6. Разбъркайте с дървена лъжица, като през това време притискайте доматите от консерва, за да станат на пюре.
  7. Оставете сместа да заври, намалете на тих огън и покрийте с капак. Гответе 1 час и 15 минути, като разбърквате от време на време, докато получите богат, гъст сос.
  8. Добавете 75 г настърган пармезан, проверете за сол и разбъркайте.
  9. Когато болонезето е почти готово, сварете 400 г спагети, като следвате инструкциите на опаковката.
  10. Отцедете спагетите и/или ги изсипете при соса, или го разпределете върху пастата, когато я поднасяте.
  11. Сервирайте с още настърган пармезан и се насладете на невероятния вкус на тази класическа рецепта за паста.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън розмарин дафинови листа червено вино лук домати моркови целина кайма бекон бульон риган люти чушки спагети доматено пюре босилек пармезан

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче