Както може да се подразбере от името ragù или sugo alla bolognese, сосът болонезе произхожда от град Болоня, намиращ се в централната част на Италия. Традиционно той си подхожда и се поднася с различни видове паста, но в никакъв случай със спагети, въпреки че рецептата в този си вариант по някакъв начин се е наложила в почти целия свят.
Сосът болонезе се използва също и в лазаня заедно с класическия за френската кухня сос бешамел.
В някои версии на това рагу ще срещнете няколко вида мляно месо и пилешки дробчета. Не е задължително обаче да усложнявате толкова много всичко, за да стане ястието истински вкусно.
Заредете се с търпение, защото сосът изисква време, но чакането си струва. Основата му лежи изцяло върху доматите, които пък от своя страна са подплатени от моркови, целина, лук, чесън, розмарин и допълнителни аромати.
Освен телешка кайма ще ви е необходим и малко бекон. С негова помощ ще се сдобиете с още по-дълбок и подчертан вкус на соса. За финал и малко червено вино, без което болонезе просто не е същото.
Независимо от това, че класическата рецепта по нищо не е свързана със спагетите, това не ви пречи да ги използвате, особено ако разполагате само с тях у дома или просто ги предпочитате пред другите форми на пастата. Просто следвайте инструкциите на опаковката, за да ги сварите алденте и да сте сигурни, че няма да ядете тяхна разкашкана версия.
А сега нека видим какви продукти ще са ви необходими, за да си приготвите тази класическа италианска рецепта за 6 порции.
- 1 супена лъжица зехтин
- 4 слайса пушен бекон, нарязан на ситно
- 2 средни глави лук, нарязани на ситно
- 2 моркова, обелени и нарязани на ситно
- 2 стръка целина, нарязани на ситно
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 2-3 стръка розмарин, с отделени листа и нарязани на ситно
- 500 г телешка кайма
За соса болонезе:
- 2 х 400 г консерви цели домати
- Листата от малка връзка босилек, нарязани на ситно нарязани
- 1 ч.л. сух риган
- 2 дафинови листа
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 кубче телешки бульон
- 1 люта чушка, без семките и ситно нарязана (по желание)
- 125 мл червено вино
- 6 чери домата, нарязани наполовина
- 75 г настърган пармезан, плюс допълнително за сервиране
- 400 г спагети
Начин на приготвяне:
- Сложете голяма тенджера на среден огън на котлона и сипете 1 супена лъжица зехтин.
- Добавете ситно нарязаните парчета бекон и запържете за 10 минути, докато стане златист и хрупкав.
- Намалете котлона и добавете двете глави лук, двата моркова, двата стръка целина, двете скилидки чесън и листата от розмарина, след което запържете за 10 минути. Разбърквайте зеленчуците често, докато омекнат.
- Увеличете котлона до средно силен, добавете телешката кайма и гответе, като разбърквате, за да стане на трохи. Ще са достатъчни 3-4 минути, докато месото покафенее.
- Добавете доматите, ситно нарязаните листа босилек, 1 чаена лъжичка сух риган, двата дафинови листа, двете супени лъжици доматено пюре, кубчето телешки бульон, лютата чушка (ако използвате), червеното вино и разполовените чери доматчета.
- Разбъркайте с дървена лъжица, като през това време притискайте доматите от консерва, за да станат на пюре.
- Оставете сместа да заври, намалете на тих огън и покрийте с капак. Гответе 1 час и 15 минути, като разбърквате от време на време, докато получите богат, гъст сос.
- Добавете 75 г настърган пармезан, проверете за сол и разбъркайте.
- Когато болонезето е почти готово, сварете 400 г спагети, като следвате инструкциите на опаковката.
- Отцедете спагетите и/или ги изсипете при соса, или го разпределете върху пастата, когато я поднасяте.
- Сервирайте с още настърган пармезан и се насладете на невероятния вкус на тази класическа рецепта за паста.