Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Невероятно хрупкави и бързи домашни хлебчета бейгълс без втасване

Бъдете в крак с времето

От Ивайла Тодорова Ивайла Тодорова

Хлебчетата бейгълс са вероятно най-известните в цял свят. Популярността им конкурира тази на френските кроасани.

Рецептите за бейгълс са сред най-търсените в световен мащаб. Днес ви предлагам изключително лесна такава, която се приготвя за има-няма 5 минути и за нея са ви необходими само няколко достъпни съставки, които със сигурност имате под ръка у дома.

Бейгълсите съвсем не са "ново кулинарно творение", макар в България да изживяват своя звезден миг от скоро. Смята се, че за пръв път се появяват още през XVI век в Полша сред общността на полските евреи. През XIX-ти век са "внесени" в Щатите, отново благодарение на еврейски емигранти от Полша, а първият им бум е в Манхатън. Затова именно САЩ повсеместно се счита за тяхна родина. Формата им е изключително характерна, наподобяваща нашите гевреци, но размерът им е като на стандартни понички. Някои кулинарни експерти смятат, че дупката в средата спомага по-лесното им и равномерно изпичане. Легендата обаче гласи, че още преди векове са били оформяни по идентичен начин, за да се закачат лесно на кукички и да се продават по улиците.

В оригиналните рецепти бейгълсите се приготвят с мая и се нуждаят от двукратно втасване, което прави процеса на приготовлението им далеч по-дълъг и изискващ повече старание, време и внимание. В тази адаптация обаче тези стъпки са напълно съкратени. Освен това термичната обработка според автентичната технология също е двойна. Бейгълсите първо се варят в гореща вода за по около минутка, а после се допичат във фурна. Дори и само изпечени ви гарантирам, че се получават хрупкави отвън, пухкави отвътре и невероятно вкусни, подходящи за закуска, обяд и вечеря.

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. пълномаслено кисело мляко
  • щипка сол
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 яйце
  • По желание за поръсване: сусамово и маково семе.

Брашното се пресява в купа. Към него се добавят бакпулверът и солта. Прибавя се и киселото мляко.

Снимка: Ивайла Тодорова

Сместа се разбърква добре. Изсипва се върху набрашнен плот.

Замесва се няколко пъти с ръце, за да се получи хомогенно тесто. Цялата процедура отнема няколко секунди.

Снимка: Ивайла Тодорова

Готовата топка тесто се разделя на четири равни части.

Снимка: Ивайла Тодорова

От всяка част с ръце се оформя топка, която се сплесква като малка мекичка.

С пръсти се пробива отвор в средата. Бейгълсите се дооформят, докато ви харесат на вид.

Снимка: Ивайла Тодорова

Нареждат се в тава, предварително застлана с хартия за печене на разстояние един от друг.

Яйцето се разбива добре с няколко капки вода. С него бейгълсите се намазват обилно с помощта на силиконова четка.

Снимка: Ивайла Тодорова

По желание се поръсват със сусам и мак. Може да ползвате и други семена, които имате и ви допадат на вкус. А може и без тях.

Снимка: Ивайла Тодорова

Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса в продължение на 40 минути.

В последните 5-10 минути от печенето можете да ги обърнете, за да хванат равномерен златист загар.

Снимка: Ивайла Тодорова

Още топли, бейгълсите се разрязват с нож на две през средата. Намазват се с масло.

Снимка: Ивайла Тодорова

Могат да се консумират чисти или с всякакъв пълнеж по избор. Идеални са с крема сирене, парче пушена сьомга и краставица. Можете да опитате и комбинация между чедър и шунка, както и сладък вариант със сирене рикота и сладко от горски плодове. Въобще, консумирайте ги с каквото пожелаете и с много удоволствие.

Съвет: Пропорциите в рецептата са за четири броя бейгълс. В случай, че искате да приготвите повече, удвоете или утроете количествата на съставките.

Дайте оценка:

Тагове: сол яйца бяло брашно бакпулвер кисело мляко сусам

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче