Салатата винаги предизвиква апетит, особено когато температурите се покачват. Похапването на сурови зеленчуци има много предимства. Първо, това позволява да се насладим на храната в естествения ѝ вид и второ - така приемаме по най-добрия начин всичките им витамини и минерали.
Освен това плодовете и зеленчуците, които могат да станат част от красива лятна салата, също допринасят за нашата хидратация. В никакъв случай обаче не означава, че са заместител на водата, но като изберете правилните съставки, е добър начин да подпомогнете на тялото си в тази посока.
Суровите зеленчуци и плодове в никакъв случай не означава липса на вкус. Можете да приготвите изключително приятни за похапване салати със сезонни, здравословни и изключително вкусни продукти, без да прекарвате часове в кухнята. Нашата салата с домати, нектарини и бурата е най-добрият пример за това.
Вкусова експлозия в една цветна салата
За да си приготвите тази лятна и изключително ефектна на външен вид салата за 4 души, която включва домати, нектарини и бурата, ще ви трябват следните съставки:
- 3 домата
- 3 нектарини
- 1 шепа чери домати в различни цветове
- 1 бурата
- няколко листа босилек
- няколко листа мента
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. мед
- 2 с.л. оцет
- сол и прясно смлян черен пипер
Започнете с измиване на доматите и ги нарежете на четвъртини. Поставете ги в купа.
Нарежете нектарините на четвъртини. Загрейте тиган и ги запечете за две минути от всяка страна. Добавете меда, оцета и подправете. Оставете да се карамелизират за 1 минута и свалете от огъня.
Поставете парчетата нектарини при нарязаните домати. Добавете и разполовените чери домати.
Изсипете сока от нектарините в купа и добавете зехтина. Разбъркайте добре и опитайте, за да видите дали трябва още сол и черен пипер.
Нарежете на ситно ментата и босилека, като оставите по един-два листа от всяко растение за финалната декорация.
Поръсете нарязаните билки върху доматите. Полейте с винегрета и разбъркайте добре. Подредете в голяма, леко дълбока чиния. Поставете в центъра цялата бурата. Добавете малко зехтин и малко прясно смлян черен пипер. Завършете с няколко листа мента и босилек за декорация и се насладете на невероятен вкус.