Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Можем ли да си приготвим шунка вкъщи

Няколко съвета за сполука при това нелеко начинание

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Шунката е любим деликатес на милиони хора по света. Обикновено я свързваме с традиционни празнични трапези или специални поводи. Ако сте се чудили дали можете да си я приготвите и вкъщи, в тази статия ще разгледаме как точно може да се направи това и какво ще ви е трябва.

Необходими продукти:

  • 1 кг свинско филе
  • 200 г морска сол
  • 50 г захар
  • Черен пипер
  • 4 скилидки чесън, наситнени
  • 2 дафинови листа
  • Вода

Купете купи и чинии

Придайте стил и уют на дома си с богата палитра от красиво изработени купи и чинии. С тях ще направите и процеса на готвене едно доста по-приятно изживяване..

За саламурата: Смесете морската сол със захарта в голям съд. Добавете достатъчно вода, за да може да покрие свинското. Разбъркайте добре и добавете дафиновите листа.

Мариноването: Поставете филето в саламурата, като се уверите, че е напълно потопено. Покрийте съда с капак или стреч фолио, като преди това затиснете месото с нещо тежко. Оставете го да престои в хладилника за около седмица. Всеки ден проверявайте нивото на саламурата и добавяйте вода, ако е необходимо.

Изплакване и сушене: Извадете филето от съда и го изплакнете обилно под течаща студена вода. Подсушете го внимателно с помощта на кухненска хартия. Натрийте го с черния пипер и чесъна.

Сушене: Опаковайте месото плътно във стреч фолио, после в алуминиево фолио и накрая в кухненска хартия. Поставете го в хладилника за още една седмица, за да се изсуши и овкуси.

Готово за сервиране: След като този период отмине, домашната шунка е готова за консумация. Можете да я нарежете на тънки филийки и да я сервирате като мезе, да я използвате в плънката за домашна пица или да я сложите на сандвичи, принцеси и хамбургери.

Добре е да се знае:

  • Винаги използвайте прясно и качествено свинско филе.
  • Ако искате по-интензивен вкус, можете да експериментирате с различни подправки като розмарин или кимион.

Дайте оценка:

Тагове: чесън морска сол черен пипер дафинов лист свинско бургер пица кафява захар вода шунка сандвич

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче