Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Колко полезен е бататът и как да приготвите неустоими уеджис картофки с него

Той е оранжевият братовчед на обикновения картоф


Днес ще си поговорим за станалия известен през последните години сладък картоф, който освен че е много вкусен, носи незаменими полезни вещества за тялото ни. Хубавото при него е възможността да се приготвя по най-разнообразни начини, включващи печене, пържене и варене, а супите, в чиято основа стои, са винаги копринено кремообразни.

Бататът, както още е известен сладкият картоф, е далечна роднина на познатия ни до болка обикновен картоф.

Макар да са с еднакво име, те принадлежат на различни семейства - първият - на Поветицови, а вторият - на Картофови, откъдето идват и значителните разлики по между им. Бататът обаче превъзхожда картофа не само по форма, но и по някои критерии, заради които специалистите го нареждат в редиците на суперхраните. Ако искате да разберете повече защо е полезно да го включите в ежедневното си хранене, вижте текста долу.

Сладостта на сладките картофи ги прави и изключително подходящи за сладкиши като торти и брауни. В САЩ дори обичат да им придават още повече сладост, запичайки ги с кленов сироп.

За добър резултат на първо място е важно да знаете как да подходите към този интересен и нехарактерен за географските ни ширини зеленчук. В зависимост от рецептата, в най-чести случаи, когато говорим за печене и пържене, не е задължително да белите кората им. Тя ще им придаде допълнителен вкус, хрупкавост и характер. Добре е да прибегнете към белачката, ако става дума за варене. Но не белете и режете сладките картофи прекалено рано, тъй като ще започнат да губят цвета си. Налага ли ви се, накиснете ги във вода.

Сега ще ви покажем как да си приготвите любимите уеджис картофики, но с батат. Защото рецептата им подхожда изключително добре, въпреки сладостта им.

Ще са ви необходими:

  • 500 г сладки картофи
  • ½ с.л. люта паста "Хариса", подправка за барбекю или други любими сухи подправки
  • 1 с.л. олио
  • Заквасена сметана
  • Див лук, кориандър и мента

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 200 градуса.
  2. Нарежете сладките картофи на по-дебели лодки.
  3. Овкусете ги с харисата или с подправките, които сте подбрали, сложете олиото и разбъркайте добре.
  4. Прехвърлете ги в тава за печене и гответе от 35 до 45 мин., в зависимост от дебелината на резените. Ще познаете, че картофите са готови, когато омекнат в средата, но станат хрупкави по краищата.
  5. От заквасената сметана пригответе дип, като я разбъркате заедно със ситно нарязания див лук, кориандър или мента.

Дайте оценка:

Тагове: заквасена сметана сладки картофи

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче