Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да си направите лесно известния микс от провансалски подправки

Нека бъде по вашия вкус


Провансалският микс от подправки е класическа френска комбинация, която добавя средиземноморски вкус и аромат на ястията. Създадена във френския регион Прованс, тази смес включва традиционни за месността билки и въпреки че може да я откриете по рафтовете в магазините, миксът е лесен за приготвяне у дома, с който ще придадете уникален вкус на меса, зеленчуци, риба и дори салати.

Днес ще ви покажем как лесно да си го направите у дома и така да приветствате ароматите на Средиземноморието в любимите си ястия.

Основни съставки в провансалския микс

Класическият микс от провансалски подправки обикновено включва сухи билки като мащерка, розмарин, риган, босилек, градински чай и естрагон. В някои рецепти може да се добавят още и лавандула, майорана или копър, които му придават допълнителна дълбочина и аромат. Ето основните съставки, които ще са ви необходими:

  • Мащерка (2 части)
  • Розмарин (1 част)
  • Риган (1 част)
  • Босилек (1 част)
  • Градински чай (½ част)
  • Естрагон (½ част)
  • Лавандула (щипка, по желание)

Начин на приготвяне:

Измерете нужните количества от всички съставки и ги смесете в купа. Можете да регулирате количествата според вкусовите си предпочитания, като добавите повече мащерка за землист привкус или розмарин за по-свежа нотка.

С помощта на лъжица разбъркайте внимателно всички подправки, за да се смесят равномерно. Можете също така да използвате хаванче, за да ги наситните.

Прехвърлете микса в стъклен буркан с плътно затварящ се капак. Съхранявайте го на сухо и хладно място далеч от директна слънчева светлина. Така сухата смес може да се запази свежа за няколко месеца.

Как да използвате провансалския микс в любимите си ястия

  • Маринати за месо - Миксът от провансалски подправки е идеален за мариноване на пилешко, свинско и агнешко месо. Смесете го с малко зехтин и лимонов сок, за да създадете ароматна марината, която омекотява и овкусява месото.
  • Зеленчукови ястия - За приготвяне на печени зеленчуци като картофи, тиквички, моркови и чушки, поръсете с провансалските подправки и добавете малко зехтин преди печене. Това ще придаде на зеленчуците апетитен аромат и свежест.
  • Рибни ястия - Провансалският микс е чудесен и за рибни ястия. Леко овкусете рибата със сместа и я пригответе на скара или във фурната.
  • Салатни дресинги - Можете да добавите щипка от микса в дресинг с оцет и зехтин, за да обогатите вкуса на салатите.
  • Хляб и тестени изделия - Смесете провансалските подправки с масло и използвайте за намазване върху пресен хляб. Изпечете го за няколко минути, за да засилите аромата на билките.

Дайте оценка:

Тагове: розмарин мащерка риган естрагон босилек лавандула салвия

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче