Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да познаем, че бирата е развалена

Да, дори в наши дни все още се случва


Много хора обичат да се наслаждават на студена бира в горещите летни дни. Въпреки това, както и всички други хранителни продукти, тя може да се развали. Затова е важно да умеем да разпознаем признаците, за да избегнем неприятни изживявания и потенциални здравословни проблеми.

Развалената бира има характерен неприятен вкус, който може да се прояви по няколко начина. Когато е кисел, той често е свързан с бактериално замърсяване или с нежелани процеси на ферментация. Горчивият, от своя страна, се появява в резултат от окисление или прекомерно излагане на на напитката на светлина. Металният вкус пък понякога се дължи на контакт с неправилно съхранявани метални опаковки или капачки. Последният признак, който обаче не слагаме на последно място, е липсата на газировка, който обикновено е индикатор за неправилно съхранение или изтекъл срок на годност.

Ароматът на развалената бира също може да бъде показателен. Когато е била изложена на силна слънчева светлина, той става неприятен и остър, а когато е ферментирала, показва присъствието на нежелани микроорганизми в нея.

Външният вид на любимата газирана алкохолна напитка също може да подскаже за това дали е годна за пиене или не. Въпреки че някои бири, като нефилтрираните, по принцип са мътни, необичайното помътняване обикновено е знак за проблем, както и промяната в цвета ѝ. Наблюдавайте също липсата на пяна или прекомерното количество такава, което също може да е индикация за разваляне на напитката.

Снимка: iStock by Getty Images

Всяка бира има определен срок на годност, след изтичането на който качеството започва да се влошава. Неправилното ѝ съхранение или лошите производствени практики са способни да доведат до бактериално замърсяване.

Консумацията на развалена бира обикновено не води до сериозни здравословни проблеми, но може да предизвика дискомфорт, като гадене, стомашни болки, диария и подуване на корема и главоболие.

За да се избегнете неприятни изживявания от този характер, съхранявайте бирата винаги в хладилника или на хладно и тъмно място, далеч от директна светлина и температурни колебания. Проверявайте срока на годност и следете за признаци за начален процес на разваляне още преди първата глътка.

И не забравяйте - за хубави спомен и преживявания, консумирайте алкохола с мярка.

Дайте оценка:

Тагове: бира

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче