Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да направим лесно ароматен зехтин с билки

В няколко стъпки


Ароматизираните зехтини, например с розмарин или босилек, са достъпни в търговската мрежа, но обикновено са по-скъпи и не винаги вкусът им е задоволителен.

Ето защо днес ще ви обясним как лесно да си приготвите зехтин, чийто аромат ще може да събуди и най-заспалите сетива. Той става за готвене и овкусяване на салати, а защо не и за подарък, ако го сложите в красиви бутилки.

За да получите ароматното олио ще е необходима поне седмица, затова въоръжете се с търпение.

Първото нещо, което трябва да направите, е да измиете и подсушите много добре билката, с която сте решили да овкусявате зехтина. Сухите растения са от изключителна важност, тъй като всяка капка вода ще попречи на олиото да направи контакт с тях.

Стерилизирайте чиста стъклена бутилка от 1 л. във вряща вода за около 10 мин. Оставете я да изсъхне.

Леко намачкайте билката, може и с ръка, за да отдели маслата си. Сложете едно-две стръкчета в бутилката (не е необходимо голямо количество, особено когато става въпрос за розмарин).

Загрейте зехтина на слаб огън, докато се затопли. Внимателно го налейте в бутилката и оставете да изстине.

Затворете я и я оставете на тъмно и хладно място за около седмица. Това време ще е достатъчно, за да може зехтинът да се ароматизира.

Последната стъпка е да го прецедите, след като мине необходимото за овкусяването му време. Това е необходимо, тъй като ароматът от билката ще стане прекалено силен и ще развали вкусовите качества на зехтина. Направете го през ситна цедка и по желание прехвърлете в по-малки бутилки, подходящи за подарък или за по-лесна употреба.

ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: зехтин пресен розмарин пресен босилек

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче