Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Италия в чаша: Да си направим домашно лимончело

Този толкова вкусен лимонов ликьор се приготвя изключително лесно

Лимончелото е мека и сладка алкохолна напитка с интензивен вкус на лимон. Може да се сервира като диджестив, смесено с газирана вода или в допълнение към коктейли.

Видовете лимончело варират от много сладки до тръпчиви и със силен аромат на цитрус. Но това го решава този, който прави напитката, а в случая това сте вие, тъй като в следващите редове ще ви покажем как да си я приготвите у дома.

Първото, което трябва да направите, е да сложите лимонови кори във водка. Това е. Не присъстват никакви тайни съставки или подобрители на вкуса. След като оставите течността да престои няколко дни до месец, трябва да я прецедите и да я смесите със захарен сироп, след което да я охладите. И ето как лесно и без почти никакви усилия ще се сдобиете с лимончело - напитката, в която много от хората се влюбват още с първата глътка.

Какви лимони са подходящи

За лимончело може да използвате всякакви лимони. Ние ви препоръчваме обаче те да са такива, които са отглеждани по органичен начин. Причината за това е, че голяма част от цитрусите за масова употреба са третирани с препарати, които да запазят външния им вид и да ги предпазят от разваляне при транспортирането. Освен това, не рядко кората се покрива с восък, който ще попречи за получаването на нужния ни лимонов екстракт. Алкохолът има способността да извлича, което означава, че ако корите на цитрусите съдържат пестициди и други вредни за организма вещества, те ще отидат директно в лимончелото ви.

Все пак, видът лимони, който бихме ви препоръчали за тази рецепта, е от сорта "Майер". Те са с леко оранжев цвят, доста сочни и леко кръгли по форма, а корите им са тънки. Ако ви се експериментира, може да добавите кори и от други цитруси - портокали, грейпфрут или мандарини.

Най-лесно ще обелите лимоните с белачка за зеленчуци. Постарайте се да има по-малко от бялата част, тъй като тя нагарча. С вътрешността им направете една бърза лимонада.

Колко захар трябва да сложите

Започнете първо със сироп, приготвен от 1 чаша захар, разтворена в 1 чаша гореща вода. Сипете го при прецедения екстракт, след като изстине, и преценете дали е необходим още или не. Колкото повече вода сложите със същото съотношение на захар, толкова повече ще разредите алкохолната основа и лимончелото ще стане с по-мек и сладък вкус. Ако не искате да е толкова сладко, намалете количеството захар за сметка на водата.

Макар приготвено в домашна условия, тази чудесна напитка е напълно безопасна за консумация, но трябва да се прави с мярка, разбира се. Алкохолът, особено ако водката е с по-висок процент от него, унищожава всички бактерии по лимоновите кори.

Когато прецедите лимоновия екстракт, може да го съхранявате в камерата и да имате заготовка за лимончело за около година.

Снимка: iStock by Getty Images

А сега, нека видим какво ще ви е необходимо, за да си приготвите около 1 л лимончело:

  • 10 органично отглеждани лимона, измити и подсушени
  • Една 750 мл бутилка водка
  • От 1 до 4 ч.ч. захар, на вкус
  • Вода

Начин на приготвяне:

  1. Обелете лимоновите кори като внимавате по тях да има възможно най-малко от бялата част.
  2. Сложете корите в еднолитров стъклен буркан и ги покрийте с водката.
  3. Оставете течността да престои минимум 4 дни и максимум 1 месец. Колкото повече време престоява, толкова по-лимонен ще е вкусът на лимончелото.
  4. Прецедете водката от лимоновите кори.
  5. Направете захарния сироп от 1 ч.ч. вода и 1 ч.ч. захар. Загрейте ги на котлона, докато захарта се разтопи. Оставете да изстине. Може да варирате с количеството и на двете съставки, в зависимост от това колко сладко искате да е лимончелото.
  6. Прибавете захарния сироп към лимоновия екстракт, разбъркайте и пресипете готовия ликьор в подходящи бутилки, които се затварят добре.
  7. Охладете напитката за около 4 часа в хладилника и се насладете на невероятния ѝ вкус.

Дайте оценка:

Тагове: лимон бяла захар

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче