Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

По гръцки: Кремообразна разядка от фава

За гърците тя е просто фава, присъстваща традиционно на трапезата им

10’ Подготовка
40’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 200 г жълта фава
  • 1 средна глава лук, нарязана на едро
  • 1 дафинов лист
  • 750 мл вода
  • 1/4 ч. ч. зехтин
  • сокът от 1 лимон (на вкус)
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1-2 с. л. каперси (по желание)
  • няколко маслини каламата (по желание)
  • ситно нарязан червен лук или пресен лук за поръсване

Начин на приготвяне:

  1. Изплакнете хубаво фавата под студена вода, докато спре да се пени. Това ще помогне да се отмие нишестето и да стане по-лека на вкус.
  2. Сложете я в тенджера заедно с лука, дафиновия лист и водата. Оставете да заври, след което намалете котлона и варете на слаб огън около 40 минути. Разбърквайте от време на време и отпенвайте, ако е нужно.
  3. Когато фавата се свари напълно и водата почти се е изпарила, махнете дафиновия лист. Пасирайте сместа с пасатор или в блендер, докато получите гладък крем.
  4. Добавете зехтина, лимоновия сок, сол и пипер. Опитайте и коригирайте на вкус.
  5. Охладете напълно, след което сервирайте хумуса от фава полят с още малко зехтин и поръсена с каперси, маслини и червен лук. Може да добавите и няколко листенца мащерка или риган за свежест.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин черен пипер дафинов лист лук червен лук Гръцко лимон вода маслини каперси

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче