Необходими продукти:
- 200 г жълта фава
- 1 средна глава лук, нарязана на едро
- 1 дафинов лист
- 750 мл вода
- 1/4 ч. ч. зехтин
- сокът от 1 лимон (на вкус)
- сол и черен пипер на вкус
- 1-2 с. л. каперси (по желание)
- няколко маслини каламата (по желание)
- ситно нарязан червен лук или пресен лук за поръсване
Начин на приготвяне:
- Изплакнете хубаво фавата под студена вода, докато спре да се пени. Това ще помогне да се отмие нишестето и да стане по-лека на вкус.
- Сложете я в тенджера заедно с лука, дафиновия лист и водата. Оставете да заври, след което намалете котлона и варете на слаб огън около 40 минути. Разбърквайте от време на време и отпенвайте, ако е нужно.
- Когато фавата се свари напълно и водата почти се е изпарила, махнете дафиновия лист. Пасирайте сместа с пасатор или в блендер, докато получите гладък крем.
- Добавете зехтина, лимоновия сок, сол и пипер. Опитайте и коригирайте на вкус.
- Охладете напълно, след което сервирайте хумуса от фава полят с още малко зехтин и поръсена с каперси, маслини и червен лук. Може да добавите и няколко листенца мащерка или риган за свежест.
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
ИЗБРАНО