Вафлената фунийка за сладолед е известна и обичана по целия свят, а появата ѝ се оказва еволюционна.
През 1904 година на Световното изложение в Сейнт Луис, САЩ, в разгара на лятото се състояла една от най-запомнящите се иновации в историята на сладоледа.
Тя е свързана с италианския сладкар Итало Марконе, който предлагал сладолед от количката си на въпросното изложение. Заради многото хора той бързо се оказал с недостатъчно количество чаши за сладолед, което изведнъж го поставило в затруднение. Когато видял, че друг продавач на съседната сергия предлага вафли, му хрумнала идеята да ги използва като заместител на чашките. И така започнал да навива вафлите в конусна форма и да сервира сладоледа в тях.
Това ново вкусно изобретение бързо спечелило сърцата на посетителите, които оценили удобството и уникалния вкус на вафлената фунийка.
Днес тя е неизменна част от любимия ни студен десерт и трудно бихме могли да си го представим без нея. Затова решихме да ви обясним как да си приготвите тези вкусни хрупкави фунийки у дома.
Необходими продукти:
- 2 големи яйца
- 1/2 чаша захар
- 1/4 чаша прясно мляко
- 1/2 чаша разтопено масло
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
- 1/3 чаша брашно
- Щипка сол
Начин на приготвяне:
- В голяма купа разбийте яйцата и захарта до получаване на гладка смес.
- Добавете млякото, разтопеното масло и ваниловия екстракт, като разбърквате добре.
- Постепенно сипете брашното и щипката сол, докато сместа стане гладка и хомогенна.
- Загрейте тиган с незалепващо покритие или гофретник за фунийки, ако разполагате с такъв. Намажете го леко с масло и изсипете около 1-2 супени лъжици от тестото в тигана/ в уреда и го разстелете на тънък кръг.
- Печете около 1-2 минути от всяка страна, или докато фунийката стане златисто кафява.
- Докато фунийката е още топла и мека, бързо я увийте около форма за фунийки или импровизирана форма, например конус изработен от хартия за печене.
- Дръжте я в тази форма за няколко секунди, докато започне да се втвърдява.
- Оставете я да изстине напълно върху решетка.