Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Историята на вафлената фунийка, без която сладоледът днес вече не може

И как да си я приготвите у дома


Вафлената фунийка за сладолед е известна и обичана по целия свят, а появата ѝ се оказва еволюционна.

През 1904 година на Световното изложение в Сейнт Луис, САЩ, в разгара на лятото се състояла една от най-запомнящите се иновации в историята на сладоледа.

Тя е свързана с италианския сладкар Итало Марконе, който предлагал сладолед от количката си на въпросното изложение. Заради многото хора той бързо се оказал с недостатъчно количество чаши за сладолед, което изведнъж го поставило в затруднение. Когато видял, че друг продавач на съседната сергия предлага вафли, му хрумнала идеята да ги използва като заместител на чашките. И така започнал да навива вафлите в конусна форма и да сервира сладоледа в тях.

Това ново вкусно изобретение бързо спечелило сърцата на посетителите, които оценили удобството и уникалния вкус на вафлената фунийка.

Днес тя е неизменна част от любимия ни студен десерт и трудно бихме могли да си го представим без нея. Затова решихме да ви обясним как да си приготвите тези вкусни хрупкави фунийки у дома.

Необходими продукти:

  • 2 големи яйца
  • 1/2 чаша захар
  • 1/4 чаша прясно мляко
  • 1/2 чаша разтопено масло
  • 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
  • 1/3 чаша брашно
  • Щипка сол

Начин на приготвяне:

  1. В голяма купа разбийте яйцата и захарта до получаване на гладка смес.
  2. Добавете млякото, разтопеното масло и ваниловия екстракт, като разбърквате добре.
  3. Постепенно сипете брашното и щипката сол, докато сместа стане гладка и хомогенна.
  4. Загрейте тиган с незалепващо покритие или гофретник за фунийки, ако разполагате с такъв. Намажете го леко с масло и изсипете около 1-2 супени лъжици от тестото в тигана/ в уреда и го разстелете на тънък кръг.
  5. Печете около 1-2 минути от всяка страна, или докато фунийката стане златисто кафява.
  6. Докато фунийката е още топла и мека, бързо я увийте около форма за фунийки или импровизирана форма, например конус изработен от хартия за печене.
  7. Дръжте я в тази форма за няколко секунди, докато започне да се втвърдява.
  8. Оставете я да изстине напълно върху решетка.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло сол яйца бяла захар ванилия прясно мляко сладолед брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче