Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Хамкане: Как да си приготвите бяла халва

Задачата не е никак трудна, само трябва да сте внимателни


Бялата халва е един от онези сладкиши, които носят аромата на миналото и традицията. Тя е част от кулинарното наследство на много народи, но най-често се свързва с Близкия изток, Балканите и Средиземноморието.

Приготвяна основно от захар, мед и белтъци, тази халва е въздушна, лека и приятно хрупкава. Още в Османската империя се е смятала за изискан десерт, сервиран в дворците на султаните. Разпространението ѝ по света довежда до различни вариации, но основната идея остава същата - сладост, комбинирана с деликатна структура, която буквално се топи в устата.

Легендите разказват, че в Древна Персия халвата е била символ на богатство и благополучие. Приготвяли я за празници и важни събития, като се вярвало, че тя носи късмет на онези, които я споделят със семейството си. С течение на времето рецептата стига до Турция и Балканите, където се адаптира според местните вкусове. В някои страни добавят ядки, ванилия или лимонова кора за повече аромат.

Снимка: iStock by Getty Images

В България бялата халва често присъства на зимната трапеза и е свързана най-вече със Сирни заговезни.

За да си приготвите бяла халва у дома, ще са ви необходими няколко основни продукта:

  • 200 г захар
  • 150 г мед
  • 2 белтъка
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 50 г нарязани ядки (по желание)

Стъпка 1

Първо се разбиват белтъците на сняг, докато станат пухкави и с твърди връхчета. В отделен съд се загрява захар с мед, като се бърка непрекъснато, докато се образува плътен сироп.

Тук трябва да отбележим, че захарният сироп трябва да достигне температура от 140-145°C, което ще позволи на халвата да получи правилната консистенция. Ако нямате кухненски термометър, можете да направите тест с капка сироп в купа със студена вода - ако се втвърди и стане чуплива, но не прекалено твърда, сиропът е готов. Важно е да не се преварява, защото ако температурата премине 150°C, сиропът ще стане прекалено карамелизиран и халвата ще бъде твърда, вместо хрупкава и въздушна.

Стъпка 2

Готовият сироп внимателно се излива при белтъците, като се разбърква енергично, за да не изгуби сместа обема си. Добавят се ванилия или други аромати по желание, а ако искате по-хрупкава текстура, можете да сложите счукани ядки.

Стъпка 3

След като халвата се сгъсти, се изсипва в намазнена форма и се оставя да стегне няколко часа. Когато е готова, нарежете я на парчета и я поднесете.

Дайте оценка:

Тагове: халва

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче