Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ето как бързо и лесно да почистите вашия еърфрайър

Не оставяйте мазнината да засъхне


Еърфрайърът е отличен начин да готвите с малко мазнина и вместо да пържите храната, за да стане хрупкава и сочна, просто да я изпечете в него, като крайният резултат е истински зашеметяващ.

Ако погледнем от техническа гледна точка, уредът за готвене на горещ въздух е подобен на функцията "Вентилатор", с която вече разполага почти всяка фурна. Разликата тук е, че той е много по-малък от нея, съответно харчи по-малко енергия и заема място колкото по-голяма еспресо машина. Друг плюс е почистването му. То става лесно и изобщо не изисква онова хвърляне на усилия, което често ви отказва да чистите фурната по-редовно.

Как да поддържаме уреда в изряден вид

Както всичко останало, така и еърфрайърът е добре да се почиства скоро след като сте готвили в него. Отложите ли задачата за следващия ден, ще трябва да се справяте със засъхнали парченца храна и мазнина, които обещават да впрегнат цялото ви упорство. Преди да започнете обаче първо прочетете упътването на уреда, където е възможно да са посочени специфики за почистването му и забранени препарати, които биха увредили външното и вътрешното му покритие.

Като за начало ще са ви необходими препарат за съдове, четка с мек косъм и гъба, както кухненска или хавлиена кърпа. Ако трябва да се справяте с по-тежки замърсявания, пригответе си сода за хляб, четка за зъби и клечки за зъби.

Първо, извадете кошницата от уреда. Изтръскайте от нея всякакви остатъци от храна и мазнина. Обикновено повечето производители позволяват да се слага в съдомиялна машина, но за по-сигурно, проверете в книжката с упътването на еърфрайъра.

Снимка: iStock by Getty Images

При запечатала се вече мазнина, напълнете кошницата с гореща вода, сипете в нея няколко капки препарат за съдове, направете сапунена вода и оставете да подейства за 30 мин. След това използвайте мека четка за почистване или нетвърдата част на гъба, с която да изтъркате мазнината. Когато привършите, подсушете с чиста кърпа. Избягвайте използването на абразивни препарати и груби тъкани за почистване, тъй като те лесно ще повредят повърхността на кошницата и уреда.

Вземете навлажнена със сапунена вода кърпа, за да почистите останалите части на еърфрайъра - нагревателя, вътрешността и външния корпус. При по-упорити замърсявания, на помощ идва четката за зъби. С нея внимателно минете през онези места, които имат нужда. Запомнете - никога не потапяйте уреда във вода, защото ще го повредите.

Сода, разредена с малко вода, използвайте в моментите когато остатъците от готвенето най-вече на червени меса са твърде засъхнали и мазни. Нанесете содената паста върху мека гъба или четка, след което внимателно почистете повърхностите без да натискате силно. Процедурата е подходяща и за неутрализирането на неприятни остатъчни миризми.

С тези лесни трикове ще спестите пари от вредни за здравето препарати и ще поддържате вашия еърфрайър в изрядна форма.

Дайте оценка:

Тагове: пържене печене

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче