Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Кои са петте най-често срещани грешки при готвенето в еър фрайър

Може всеки път да имате неустоимо вкусна храна


Ако обичате хрупкава храна, еър фрайърът ще се превърне в любимия ви уред. Малкият му размер го прави удобен за използване и лесен за почистване, а времето за приготвянето на вечерята например може да бъде съкратено наполовина.

За да извлечете максимума от уреда за готвене на горещ въздух, е добре да знаете кои са най-често срещаните грешки, които биха възпрепятствали да извлечете максимума от употребата му.

А сега, нека видим кои са те.

Не използвате мазнина

Един от плюсовете на еър фрайъра е, че не е необходимо да използвате толкова мазнина, колкото бихте сложили, когато готвите храната в тиган. Това не означава, че трябва да я изключите напълно от процеса, дори напротив - мазнината е необходима.

Единият вариант е да напръскате кошницата на уреда с малко масло или олио, а другият - да разбъркате съставките с мазнина преди да ги сготвите. Така не само ще помогнете на храната да стане по-хрупкава и да придобие златист загар, но и ще я направите по-вкусна.

Не загрявате уреда предварително

Добра идея е да загреете предварително еър фрайъра преди да сложите храната в кошницата. Опитайте се да го превърнете в навик, защото когато сте готови със заготовката на продуктите, той ще е достигнал точната температура и няма да се налага да го чакате.

Някои рецепти обаче изискват храната да се слага в студен уред, затова е добре да спазвате и тази инструкция, когато се налага.

Препълвате кошницата

Една от най-често срещаните грешки е именно тази - препълването на кошницата с храна. Защо обаче трябва да го избягвате?

При готвене храната отделя влага. Затова, ако зеленчуците например са плътно едни върху други, ще започне да се образува пара и вместо да станат златистокафяви и хрупкави, те ще се задушат.

Независимо какво готвите, опитайте се да разпределяте продуктите на един ред в кошницата, без да се опират един до друг. Така горещият въздух на еър фрайъра ще може да преминава свободно от всичките им страни, а накрая ще имате перфектен резултат.

Не обръщате храната

Дори между храната да има достатъчно разстояние и горещият въздух да може да циркулира спокойно, за да я сготви добре, ако не я обърнете поне веднъж, има опасност да не се сготви равномерно.

Изградете навик да спирате уреда по средата на готвенето и използвайте щипки, с които лесно ще може да обръщате храната. Освен това ще контролирате на какъв етап от приготвянето се намира тя.

Не почиствате еър фрайъра правилно или достатъчно често

Лесно е да приготвите порция пържени картофи и след това да плъзнете кошницата обратно в уреда, без да я измиете. Така обаче рискувате да развалите качеството на храната в следващите готвения.

Измивайте кошницата с топла вода и препарат за чинии всеки път, когато я употребявате, за да отмиете мазнината. Някои часто на уреда могат да се пускат и в съдомиялна машина, но преди да прибегнете към този вариант, проверете отново ръководството.

От време на време е хубаво и да забърсвате корпуса с влажна микрофибърна кърпа.

Дайте оценка:

Тагове: картофи

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче