Никога няма да ни омръзне да говорим за карфиола и да ви представяме различни рецепти с него, тъй като това е един от зеленчуците, който има умението да се трансформира до неузнаваемост. С лекота той може да се превърне в блат за пица с ниско съдържание на въглехидрати, да стане на пюре, на супа или на вкусни вегетариански стекове. А защо не и на нежен зеленчуков ориз?
Вкусът на карфиола има орехови нотки и лека сладост. С подходящите подправки и запечен във фурната ще ги подчертаете и за кратко време ще разполагате с вкусно ястие, което да се превърне в лек обяд или вечеря, или като разнообразна гарнитура към месо.
Подправките, които ще ви разкрием след малко, в компанията на малко захар, преобразяват една глава карфиол в пикантно карамелизирано лакомство. Но...
Кой е най-добрият начин да разкриете напълно вкуса на този зеленчук
Дори карфиолът да е чудесен варен, пържен, приготвен на пара или на скарата, нищо друго, освен печенето, не разкрива толкова добре чудесните му орехови нотки.
Кои са най-подходящите подправки за карфиола в този случай
Комбинацията от лют и сладък червен пипер е идеална, тъй като добавя както лека пикантност, така и дълбочината на земния вкус. Куркумата, от своя страна, придава чудесен златист цвят, но и аромат, докато канелата допринася за леката сладост и допълнителния нюанс.
Не забравяйте маслото. С него карфиолът ще придобие повече плътност и масленост. Ако не консумирате животински продукти, заменете го с любимо растително олио.
За финал, не пропускайте захарта. Малко количество от нея ще преобрази цяла глава от зеленчука, като му помогне да извади наяве естествените си захари и да се карамелизира.
Необходими продукти:
- 1 средно голяма глава карфиол
- 3 с.л. масло
- 1 ч.л. захар
- ½ ч.л. сол
- ½ ч.л. черен пипер
- ½ ч.л. лют червен пипер (по желание)
- ½ ч.л. сладък пипер
- ¼ ч.л. куркума
- Малка шипка канела
Начин на приготвяне:
- Преместете решетката на фурната на средно ниво и я загрейте на 220 градуса.
- Накъсайте карфиола на еднакви по големина розички.
- В касерола разтопете маслото. Махнете го от огъня, след което сложете в него всички подправки. Разбъркайте, докато захарта се разтопи.
- Изсипете карфиола в подправеното масло и го объркайте добре, за да се разпредели равномерно.
- Изсипете карфиола в предварително покрита с хартия за печене плоска тава и гответе, докато зеленчукът придобие златистокафяв цвят, стане хрупкав отвън, но мек отвътре. Това ще отнеме около 25 мин.
- Сервирайте печения карфиол веднага.