Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Бирено мезе: Домашни печени фъстъци със сол

Вижте как се правят и с какви други питиета си ходят

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Печенето на фъстъцие много прост процес, който дава превъзходни резултати. Можете много лесно да си ги приготвите у дома и никога да не оставате без нещо за хрупане за бирата. Ето и няколко бързи съвета, за да сте сигурни, че винаги ще ви се получават добре.

Какви фъстъци да купите: Изберете сурови фъстъци без черупки, за да не си играете после да ги белите. Самите ядки трябва да са твърди и здрави. Огледайте няколко от тях и ако трябва ги строшете, за да видите дали в тях няма наченки на мухъл.

Подгответе фурната: Загрейте я предварително на 175°. Ще се използва средния рафт.

Овкусете ядките: Разстелете суровите фъстъци равномерно върху една широка и плоска тава за печене - най-лесно е да използвате тази, която си върви към самия уред. В малка купа смесете 2 чаени лъжички сол, 2 супени лъжици зехтин и 1/4 чаша преварена вода. С помощта на четка намажете сместа върху фъстъците, като гледате всички да са покрити равномерно.

Печенето: Поставете тавата във фурната и печете около 20-25 мин. или докато фъстъците станат златистокафяви и започнат да издават лек пукащ звук. Не забравяйте да ги разбърквате на всеки 5-7 мин., за да подсигурите равномерното им изпичане.

И накрая: Извадете ядките от фурната и ги оставете да поизстинат.

А ако обичате по-солено: Можете да добавите още сол към печените фъстъци, след като изстинат. Разбъркайте 1 чаена лъжичка сол с 1 супена лъжица разтопено краве масло и намажете ядките с получената смес.

Снимка: iStock by Getty Images

И ето че по този начин вече имате идеалното мезе за вашето питие. Печените фъстъци са отлична компания за следните напитки:

  • Бира: Светлите бири като лагер или пилзнер допълват отлично соления вкус на печените фъстъци.
  • Уиски: Силното уиски като бърбън може да подчертае естествената сладост на ядките.
  • Вино: Леките червени вина като Pinot Noir или Zinfandel са отлични за солените фъстъци.
  • Джин: Джинът, особено боровинковия, също е перфектен за целта, а това се дължи на плодовите нотки в него, които мнодо добре подчертават аромата на фъстъка.

Снимка: iStock by Getty Images

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло олио вода фъстъци

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче