Гранитата е много сполучлива италианска десертна напитка, която предлага перфектната комбинация от сладост и прохлада за горещите летни дни. Тя идва от Сицилия и бързо печели популярност по целия свят.
Основните съставки за приготвянето на гранита включват захар, вода и ароматни плодове, натурални сокове, билки или сухи подправки. След това сместа се разбива в блендер и се прехвърля да стегне във фризера. След няколко часа се нарязва на парчета и се сервира в чаши. Резултатът е една разкошна и ободряваща напитка, която се топи бързо в устата. Ето и няколко от най-популярните ѝ варианти.
- Портокалова гранита: Тази класическа рецепта съчетава сладкия вкус на зрели портокали с по-острия вкус на лимона. Изстискайте сока от 4-5 портокала и го смесете със същото количество вода и малко лимонов сок. Добавете малко кафява захар (около 150 г) и разбъркайте всичко, докато захарта се разтвори напълно. Сервирайте в чаша, украсена с резенчета портокал и прясна мента.
- Гранита с лайм. Този цитрусов плод придава свеж, тръпчив вкус, който перфектно допълва сладостта на захарта. Следвайте същата процедура като при портокаловата версия, но заменете портокаловия сок с такъв от лайм. Можете също така да добавите и малко кориандър. Украсата отново е с листенца мента и резенчета от плода, който служи за основна съставка.
- С диня: През лятото нищо не утолява жаждата по-добре от динята. За да си направите динена гранита, започнете с отстраняване на семената и кората от една голяма диня и след това пасирайте сърцевината, докато стане на кашичка. Добавете същото количество вода и 100-150 г захар, разбъркайте, докато съставките се смесят добре, и я оставете във фризера за 3-4 часа. Украсата при поднасяне спазва принципа от горните два примера.
Съществува обаче и друг метод на приготвяне, а именно - чрез използването на тиган. Ето една рецепта за портокалова гранита, която си служи с точно този похват.
Какво ще ви е необходимо:
- Тиган с незалепващо покритие
- 800 г прясно изцеден сок от портокали
- 100 мл вода
- 150 г кафява захар
- 1 ч.л. ванилов екстракт
Как се приготвя:
- Тиганът се загрява на умерен огън и в него се изливат водата и захарта. Изчаква се течността да заври и захарта да се разтвори. Съдът се сваля от огъня.
- Добавят се сокът от портокали и ваниловия екстракт. Оставя се сместа да поизстине.
- Тя се прехвърля в купа, която се оставя във фризера за 3-4 часа. Важно на всеки час всичко да се разбърква с вилица.
- Гранитата се начупва на порции и се сервира в подходящи чаши с украса от резенчета портокал и листа мента. Предлага се със сламка.
Така, че ако посещавате скоро някой плаж, помолете барманите да ви приготвят по една гранита и се насладете на почивката и безвремието с тази божествена прохлада в чаша.