Голяма част от вас си спомнят гриса от детската градина, където се поднасяше под формата на грис халва или каша. Заради начина, по който се приготвяха тези десерти, спомените за тях не са от най-светлите и рядко вече като възрастни се връщаме към тях без да потръпваме с изкривена гримаса на лицето.
И няма какво да се лъжем - грисът води челната класация по лоши спомени за храна от детството, затова решихме да се опитаме да премахнем тази тъмна краска от миналото. С характерната си текстура, лек и мек вкус, той може да се превърне в страхотна основа за сладки и солени ястия.
Нека видим как да заобичате отново гриса, а за онези, които вече го обичат, ще отворим нова интересна кулинарна страница.
Класическа грис халва с аромат на канела и лимонова кора
Както казахме, това е десерт, който мнозина помнят от детството. Грис халвата се приготвя като грисът се запържи в масло до златисто, след което се добави захарен сироп, чиято цел е да придаде плътност и сладост на десерта. За по-интензивен аромат може да се добавят канела и лимонова кора. Когато се стегне, халвата става кремообразна, но леко ронлива. Тя е идеална за сервиране топла или студена и е обичан десерт не само в България, но и в Гърция, Турция и други средиземноморски страни.
Кюфтенца от грис със зеленчуци и подправки
Грисът може да се използва и за приготвяне на солени кюфтенца, които са вкусна и засищаща алтернатива на класическите месни. Смесва се с нарязани зеленчуци като моркови, чушки и лук, както и с подправки като магданоз, копър и черен пипер. След като кюфтенцата се оформят, се запържват или се изпичат, за да се получи златиста коричка.
Резултатът е любим на всички - хрупкави отвън и меки отвътре кюфтенца, които могат да се сервират с кисело мляко или доматен сос.
Сладък крем с грис и плодово пюре
Този крем е лек и пухкав. Грисът се сварява в мляко или вода, като към него се добавя малко захар и ванилия за аромат. Получената кремообразна смес е вкусна сама по себе си, но може да бъде допълнена с плодово пюре - от ягоди, малини или ябълки. Кремът с грис е нежен на вкус и се сервира обикновено в чаши или купички, като може да се охлади за освежаващ десерт през лятото или да се сервира топъл през зимата.
Запеканка с грис и сирене
Печените ястия с грис също са популярен избор за солено ястие, което може да бъде сервирано като основно или гарнитура. Грисът се смесва с яйца и настъргано сирене и се запича във фурната до получаване на златиста коричка. Ястието е кремообразно отвътре, но с апетитна външност. Може да се овкуси с копър, лук или парченца бекон. Рецептата ще се хареса на цялото семейство.
Леки гофрети или палачинки от грис
Грисът може да се използва и в тесто за гофрети или палачинки, като придава на тестото пухкавост и уникална текстура. Разбъркан с яйца и малко брашно, той прави сместа плътна и вкусна, а закуските стават приятно хрупкави отвън и меки отвътре.
Поднесете ги с любимите си сладка или шоколад, с крема сирене и кашкавал, както и с мед.