Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Японското саке вече е в Списъка на културното наследство на ЮНЕСКО

Като важност то стои над световноизвестното суши

От Христо Кьосев, БТА

Традиционната японска напитка саке влезе в Списъка на нематериалното културното наследство на ЮНЕСКО, съобщават световните осведомителни агенции, предава БТА.

Сакето е може би нещо много по-японско от световноизвестното суши. То се приготвя във вековни пивоварни високо в планините, пие се в заведенията "изакая", лее се по време на сватби и се сервира леко охладено за специални тостове.

Пивкото оризово вино, което играе ключова роля в кулинарните традиции на Япония, беше включено в сряда от ЮНЕСКО в списъка на "нематериалното културно наследство на човечеството". На среща в Луке, Парагвай, членовете на Комитета на ЮНЕСКО за опазване на културното наследство на човечеството гласуваха за включването в списъка на 45 културни практики и продукти по света.

За разлика от Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, който включва обекти, считани за важни за човечеството, като пирамидите в Гиза в Египет, наименованието "нематериално културно наследство" назовава продукти и практики на различни култури, които заслужават признание.

Снимка: iStock by Getty Images

Японска делегация приветства съобщението от Луке. "Сакето се счита за божествен дар и е от съществено значение за социалните и културните събития в Япония", заяви Такехиро Кано, японският посланик в ЮНЕСКО.

Основните съставки на сакето са малко: ориз, вода, мая и коджи - оризова плесен, която разгражда нишестето до ферментиращи захари, както се прави малцът при производството на бира. За да бъде категоризиран един продукт като саке, оризът трябва обезателно да е японски.

Традиционните начини за производство на занаятчийско сирене в бразилския щат Минас Жерайс (югоизточната част на страната) също така бяха включени в сряда в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Това сирене, произведено от сурово краве мляко, е известно като Queijo Minas (Сирене Минас), алюзия за името на щата със силни минни и земеделски традиции, където то се произвежда - най-често от семейни фермери в малки селски стопанства, сгушени в зелените хълмове на щата. Около 9 000 производители правят такова сирене по традиционния начин в Минас Жерайс.

Майсторите, които ремонтират цинкови покриви в Париж, вече са признати за културно наследство на ЮНЕСКО. В сряда световната културна организация включи техниките за реставрация на цинкови покриви в столицата на Франция в своя списък на нематериалното културно наследство.

"Възстановяването на покрива включва отстраняване на старите парчета цинк, измерване и изрязване на нови парчета по поръчка с помощта на специална сгъвачна машина, сглобяване и закрепване на парчетата върху покрива", се казва в съобщението на ЮНЕСКО. С близо 80 % от покривите в Париж, покрити с цинк, градът е жив архив на тези умения, които оформят уникалната идентичност на градския му пейзаж. Повечето от покривачите са мъже, повечето са млади. Те често харесват височините, архитектурата и работата на открито.

ЮНЕСКО включи още "културата на панаирите" в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството по съвместно френско-белгийско искане, признавайки "пътуващия начин на живот" за носител на богати традиции.

Културата на панаирите е "елемент от живота на хиляди хора, а панаирът е важно събитие, което събира семейства и приятели. Той насърчава мира и социалното сближаване, като създава пространство, където могат да се срещат различни групи и общности", признава оценяващият орган на ЮНЕСКО.

Дайте оценка:

Тагове: Японско

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче