Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Вкусовете на Холандия: Едно класическо кулинарно пътешествие

Холандската кухня е богата и разнообразна, с влияния от различни части на света

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Холандската кухня е смесица от традиционни и модерни вкусове, които създават уникално кулинарно изживяване. В тази статия ще разгледаме някои класически тамошни ястия, които са станали любими както на местните жители, така и на туристите.

Снимка: iStock by Getty Images

Stamppot: Това е едно от най-емблематичните холандски ястия, което се състои основно от варени картофи, изцедени от излишната вода. След това към тях се добавят и други съставки като зеле, карфиол или моркови, заедно със свинска мас или краве масло. Някои регионални вариации добавянят и ябълки. Обикновено се сервира като гарнитура към различни печени меса или колбаси.

Снимка: iStock by Getty Images

Erwtensoep: Друго популярно холандско ястие е граховата супа, в която има още кромид лук, целина, моркови и различни билки. Понякога се добавя пушен бекон или наденица. Сервира се гореща с парчета препечен хляб или печен картоф.

Снимка: iStock by Getty Images

Hutspot: Това също е един вид зеленчуково пюре, но освен картофите, тук се използва комбинация от лук, моркови и грах. Подправя се със сол, черен пипер и масло. Често се сервира като гарнитура към основни ястия като риба или пържоли.

Снимка: iStock by Getty Images

Poffertjes: Тези малки, подобни на палачинки сладкиши са любима закуска в Холандия. Те са много меки и обикновено се сервират поръсени с пудра захар. Често се консумират с чаша кафе или чай.

Снимка: iStock by Getty Images

Kroketten: Крокетите са дълбоко пържени рулца, пълни със смляно говеждо месо, подправено с лук, индийско орехче и галета. Често се сервират с горчица или майонеза.

Снимка: iStock by Getty Images

Bitterballen: Това са малки, кръгли хапки от телешка кайма, покрити с галета и изпържени до златисто. Овкусяват се да са леко лютиви и обикновено се консумират с бира.

Снимка: iStock by Getty Images

Tompouce: Този десерт представлява три слоя блатове, разделени от ванилов крем и покрити с глазура от шоколад или карамел. Често се украсяват с черешка.

Снимка: iStock by Getty Images

Appelbeignets: Тези понички са направени от тесто с мая, пълно с ябълки и подправени с канела и индийско орехче. Те са леки и хрупкави отвън, докато вътрешността им е мека и ароматна. Обикновено се сервират с пудра захар или кленов сироп.

Дайте оценка:

Тагове: риба краве масло черен пипер горчица бира зеле моркови целина ябълки телешко говеждо наденица палачинки понички бекон картофи пудра захар ванилия череши кафе прясна мая кафява захар канела индийско орехче майонеза млечен шоколад карфиол лют пипер галета грах кромид лук чай салам свинска мас

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче