Ако сте в периода на захранване, вече сте съвсем наясно пред какво предизвикателство сте изправени както вие, така и вашето бебе, което започва да изявява предпочитания към храната.
Някои майки в тези случаи залагат на детската кухня, но други предпочитат да приготвят всичко у дома. Затова решихме да дадем няколко предложения, с които да разнообразите менюто на вашето дете и по приятен начин да го въведете лека-полека в безкрайния свят на вкусовете.
Дори да не приготвяте храната му всеки ден, с тези лесни рецепти за пюрета ще може да експериментирате и да пробвате дали ще допаднат на вашето бебе.
Пюре от пиле и зеленчуци
Необходими продукти за 500 г:
- 1 малък сладък картоф (около 150 г), обелен и нарязан на кубчета
- 1 пишека гърда, нарязана на кубчета
- 1 малка тиквичка (около 150 г), нарязана на кубчета
- 4 розички броколи
- 2 с.л. кисело мляко
Начин на приготвяне:
- Сложете сладкия картоф в касерола и го покрийте с вода. Оставете го да къкри три минути, след като заври. Добавете пилето, тиквичките и броколите и нека се готвят на среден огън около 7 мин., докато пилето се свари и зеленчуците омекнат.
- Отцедете ги от водата, прехвърлете ги в кухненски робот или блендер заедно с киселото мляко. Разбийте до гладкост. Ако е прекалено късто, добавете още мляко.
- Разпределете на порции и замразете остатъка.
Пюре от банан и авокадо
Необходими продукти за 1 порция:
- ½ малко авокадо
- ½ малък банан
- 1 с.л. кисело мляко
Начин на приготвяне:
- Извадете месото на авокадото от вътрешността на кората с помощта на лъжица. Сложете го в купичка.
- При него прибавете и банана. Намачкайте ги заедно добре с вилица.
- Накрая сложете киселото мляко, разбъркайте и поднесете.
Пюре от грах, сьомга и картоф
Необходими продукти за 275 г:
- 1 средно голям картоф (около 225 г), изпечен
- 1 филе от сьомга (около 115 г)
- 50 г грах
- Топче масло с големината на копче
Начин на приготвяне:
- Изпечете картофа увит във фолио във фурната, като я загреете предварително на 200 градуса. Ще ви отнеме около 1 ч. и 15 мин.
- Увийте сьомгата също във фолио и я изпечете за 10 мин.
- През това време сварете граха за 3 мин. и го отцедете.
- Обелете картофа, начупете рибата на парченца, като махнете всички кости и кожата.
- Разбийте всички съставки в блендер на ниска степен, в чопър или в кухненски робот. Сложете маслото, оставете го да се разтопи и разбъркайте добре.
- Разпределете на порции и замразете остатъка.