Ядките макадамия са открити за първи път в Австралия преди около пет века. Те са любими на кралица Елизабет II, съдържат много полезни хранителни вещества и са приветствани сърдечно от любителите на веганството.
Малко вкусни знания за ядката, приличаща по външен вид на тази на лешника, биха събудили любопитството ви и биха ви подканили и вие да опитате макадамия, ако още не сте.
Хляб и сладкиши: Хрупкавостта на ядките макадамия са добър другар със солените и сладки тестени изделия. Комбинират се идеално с банани, ананас и киви.
Кокосов орех: Много хора опреличават вкуса на ядката с тази на кокосовия орех. Това е и причината двете да са предпочитана комбинация в много рецепти.
Домашни любимци: Колкото ядките макадамия да са полезни за хората, толкова са токсични за кучетата и котките. Ако попаднат в храносмилатения им тракт, те предизвикват отпадналост, в продължение на 12 часа.
Джон Макадам: Ядките носят името на Джон Макадам - химик, професор по медицина и политик.
Дълъг живот: Маслото от макадамия е с най-продължителен живот. То може да се съхранява извън хладилник до две години, без да изгуби хранителните си качества.
Кралица Елизабет II: Кралица Елизабет II е била истински любител на ядките макадамия. Често те присъствали на масата за закуска в Бъкингамския дворец.
Хранителни вещества: В сравнение с други ядки, като бадемите и кашуто, макадамията е с по-високо съдържание на мазнини и има по-малко протеини. Затова пък те са много богати на някои основни хранителни вещества, сред които танини и витамин B6. Съдържат също минералите манган, магнезий и желязо.
Песто: Ядките макадамия са отличен заместител на кедровите ядки в пестото. Крайният резултат е кремообразна текстура и зашеметяващ вкус.
Веган сирене: Деликатно, ароматизирано от интересния вкус на тази ядка - макадамията е идеалната основа за приготвяне на веган сирене.