Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Вкусни знания за ядките макадамия

Полезни и с вкус на кокосов орех

Ядките макадамия са открити за първи път в Австралия преди около пет века. Те са любими на кралица Елизабет II, съдържат много полезни хранителни вещества и са приветствани сърдечно от любителите на веганството.

Малко вкусни знания за ядката, приличаща по външен вид на тази на лешника, биха събудили любопитството ви и биха ви подканили и вие да опитате макадамия, ако още не сте.

Хляб и сладкиши: Хрупкавостта на ядките макадамия са добър другар със солените и сладки тестени изделия. Комбинират се идеално с банани, ананас и киви.

Кокосов орех: Много хора опреличават вкуса на ядката с тази на кокосовия орех. Това е и причината двете да са предпочитана комбинация в много рецепти.

Домашни любимци: Колкото ядките макадамия да са полезни за хората, толкова са токсични за кучетата и котките. Ако попаднат в храносмилатения им тракт, те предизвикват отпадналост, в продължение на 12 часа.

Джон Макадам: Ядките носят името на Джон Макадам - химик, професор по медицина и политик.

Дълъг живот: Маслото от макадамия е с най-продължителен живот. То може да се съхранява извън хладилник до две години, без да изгуби хранителните си качества.

Кралица Елизабет II: Кралица Елизабет II е била истински любител на ядките макадамия. Често те присъствали на масата за закуска в Бъкингамския дворец.

Хранителни вещества: В сравнение с други ядки, като бадемите и кашуто, макадамията е с по-високо съдържание на мазнини и има по-малко протеини. Затова пък те са много богати на някои основни хранителни вещества, сред които танини и витамин B6. Съдържат също минералите манган, магнезий и желязо.

Песто: Ядките макадамия са отличен заместител на кедровите ядки в пестото. Крайният резултат е кремообразна текстура и зашеметяващ вкус.

Веган сирене: Деликатно, ароматизирано от интересния вкус на тази ядка - макадамията е идеалната основа за приготвяне на веган сирене.

Дайте оценка:

Тагове: песто

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче