Палми и разхляждащи коктейли - нима това не е първото нещо, което ви идва на ум, щом чуете кокосов орех?
Днес обаче ще обърнем внимание на кокосовото мляко, което със своята нежна текстура служи за фин завършек на супи, ястия или дори на сутрешното кафе.
Млякото се приготвя от настъргана копра, смесена с вода, която се сварява. Накрая течността се прецежда, а съдържанието ѝ се равнява на 50% вода, протеини и полезни мазнини.
А сега нека видим няколко интересни факти за кокосовото мляко, с които ще дадем малко храна на любопитството ви.
Апетитно: Ако пието кокосово мляко, то ще ви засити и ще ви донесе щедрото количество калории - 200 kcal на 100 г.
Яйца: Искате ли да направите по-кремообразен омлет, но без да използвате млечни продукти? Просто сипете в яйцата малко кокосово мляко.
Здраве: Кокосовото мляко е сред някои от най-здравословните храни, тъй като е богато на полезни мазнини и други важни хранителни вещества.
Сладолед: Обичате сладолед, но не консумирате животински продукти? Няма проблем! Пригответе си вкусен веган домашен сладолед с помощта на кокосово мляко.
Марината: Кокосовото мляко обикновено се консумира след термична обработка, но има и полезни приложения, когато е в суров вид. Използвайте го за марината на риба и месо, след което се насладете на невероятно вкусния резултат.
Пинаколада: Измисленият в Порто Рико коктейл през 50-е години се приготвя с кокосова сметана вместо с мляко и се смесва със сок от ананас и ром. По калории една чаша от тази блажена напитка обаче се равнява на тези на цял чийзбургер. Така че, внимавайте с количеството изпити коктейли.
Къри: Лютото тайландско червено къри, което е популярно по целия свят, е само едно от стотиците вариации на ястието, приготвяно традиционно в Индия и Югоизточна Азия. Съществена част от съставките му е кокосовото мляко, носещо нотка свежест и кремообразна текстура.