Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Вкусни факти за капучиното

С аромат на канела и пухкава пяна

От Маргарита Капитанска
Маргарита Капитанска

Капучиното е мекота, аромати, кафе. Капучиното е глътка любов, топла сутрешна прегръдка и милваща небцето пяна. 

Каквото и да кажем за тази гореща напитка, все ще ни се струва недостатъчно. Затова нека видим няколко любопитни факти, които разкриват тайните на нейното изящество.

Традицията: В Италия капучиното се консумира задължително на закуска и преди 11 ч. Не е добре прието то да се поръчва в по-късните часове на деня

Откривателят: Луиджи Безера е името на изобретателката на първата еспресо машина. Тя прави своето откритие през 1901 г. и въпреки че капучиното съществува като напитка преди това, без еспересо машината тя би изглеждала просто като пенливо лате.

Партньорът, без когото не може: Каква е идеалната закуска към горещото капучино? Кроасанът, разбира се. А най-неустоимото изкушение? Кроасан, потопен в пяната на кафената напитка преди първата хапка.

Еспресото: В основата на перфектното капучино стои перфектно приготвеното еспресо.

Пяната: Еспресото е покрито с магията на млякото. Пяната му трябва да бъде нито много течна, нито много гъста. До тайната обаче се докосват само добре подготвените баристи, които с лекота и няколко умели движения успяват да доведат крайния резултат до истинско съвършенство.

Ароматът: Завършващият елемент на капучиното са сгушените в пяната от мляко силни аромати, като канела, джинджифил или какао. Нежният прах бива поръсван с внимание и усет, за да се постигне достатъчно добър баланс между всички вкусове в чашата.

Капучиното като изкуство: Най-доброто капучино се прави в Италия. Приготвянето му е не просто действие, а изкуство, което владеят специално обучени баристи. Ако имате възможност да ги наблюдавате, ще видите прецизната им техника в начина, по който движат ръката и китката си при затоплянето на млякото. Като танц, претворен в правенето на кафе.

Дайте оценка:

Тагове: кафе

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче