Капучиното е мекота, аромати, кафе. Капучиното е глътка любов, топла сутрешна прегръдка и милваща небцето пяна.
Каквото и да кажем за тази гореща напитка, все ще ни се струва недостатъчно. Затова нека видим няколко любопитни факти, които разкриват тайните на нейното изящество.
Традицията: В Италия капучиното се консумира задължително на закуска и преди 11 ч. Не е добре прието то да се поръчва в по-късните часове на деня
Откривателят: Луиджи Безера е името на изобретателката на първата еспресо машина. Тя прави своето откритие през 1901 г. и въпреки че капучиното съществува като напитка преди това, без еспересо машината тя би изглеждала просто като пенливо лате.
Партньорът, без когото не може: Каква е идеалната закуска към горещото капучино? Кроасанът, разбира се. А най-неустоимото изкушение? Кроасан, потопен в пяната на кафената напитка преди първата хапка.
Еспресото: В основата на перфектното капучино стои перфектно приготвеното еспресо.
Пяната: Еспресото е покрито с магията на млякото. Пяната му трябва да бъде нито много течна, нито много гъста. До тайната обаче се докосват само добре подготвените баристи, които с лекота и няколко умели движения успяват да доведат крайния резултат до истинско съвършенство.
Ароматът: Завършващият елемент на капучиното са сгушените в пяната от мляко силни аромати, като канела, джинджифил или какао. Нежният прах бива поръсван с внимание и усет, за да се постигне достатъчно добър баланс между всички вкусове в чашата.
Капучиното като изкуство: Най-доброто капучино се прави в Италия. Приготвянето му е не просто действие, а изкуство, което владеят специално обучени баристи. Ако имате възможност да ги наблюдавате, ще видите прецизната им техника в начина, по който движат ръката и китката си при затоплянето на млякото. Като танц, претворен в правенето на кафе.