Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

В празничния дух: Рецепти, вдъхновени от любимите коледни филми

Пренесете ги от екрана у дома


Коледните филми не само ни даряват с празнично настроение, но и често ни карат да мечтаем за вкусотиите, които виждаме на екрана. Сцените, които включват изискани ястия или просто такива, които ни носят уют, сякаш са неизменна част от духа на празника.

Днес ще ви представим пет рецепти, вдъхновени от любими коледни филми, за да може да пренесете магията от екарана у дома. Съчетани с историите им обаче те се превръщат в незабравими. А сега да се потопим в магията на Коледа.

Горещо какао от "Сам вкъщи"

Снимка: iStock by Getty Images

Никой не си представя празниците да минат без този филм, затова и първо се спираме на него и се насочваме към преживяванията на малкия Кевин Макалистър, когато по погрешка остава сам вкъщи по време на Коледа и се наслаждава на свободата си с пълна сила.

Една от най-уютните сцени показва как Кевин си прави горещо какао, преди да се изправи срещу двамата крадци.

За да приготвите напитката, загрейте 500 мл прясно мляко. Добавете 2 супени лъжици качествено какао на прах, 3 супени лъжици захар и щипка ванилов екстракт. Разбъркайте добре, докато сместа стане гладка. Налейте в чаши, украсете с бита сметана и няколко пухкави бонбони маршмелоу, за да си създадете истинско коледно удоволствие.

Сладките "Коледни звезди" от филма "Елф"

Снимка: iStock by Getty Images

Филмът "Елф" разказва историята на Бъди - човек, отгледан от елфи на Северния полюс, който се отправя към Ню Йорк, за да намери семейството си. Един от най-запомнящите се моменти е неговата любов към всичко сладко - от бонбони до коледни бисквитки.

За да направите сладките "Коледни звезди", смесете 200 г меко масло с 150 г захар, докато получите кремообразна текстура. Добавете 1 яйце, 300 г брашно, 1 ч.л. канела и щипка индийско орехче. Разточете тестото, изрежете звезди с формичка и изпечете в предварително загрята на 180°C фурна за 10-12 минути. Украсете с цветна глазура.

Печената пуйка от "Коледна песен"

Снимка: iStock by Getty Images

Тази класическа история на Чарлз Дикенс, адаптирана в много филми, показва как скъперникът Ебенизър Скрудж научава кои са истински ценните неща в живота, посещавайки го духът на Коледа от миналото, настоящето и бъдещето.

Един от най-запомнящите се моменти е, когато семейство на единствения служител на Скрудж, Боб Крачит, празнуват Коледа с печена пуйка, символизираща празника.

За да си я приготвите, натъркайте пуйката със смес от масло, сол и черен пипер. Напълнете я с нарязани ябълки, лук и свеж розмарин. Печете в предварително загрята на 190°C фурна за около 2 часа, като поливате месото с мазнината му на всеки 30 минути, за да стане кожатазлатиста и хрупкава.

Меденките от "Гринч"

Снимка: iStock by Getty Images

"Гринч" разказва историята на зеленото създание, което се опитва да открадне Коледа, но в крайна сметка открива магията на празника. Във филма често се споменават меденките - любими на жителите на Койвил. Ето как да си ги приготвите.

Смесете 150 г мед, 100 г захар, 80 г масло и загрейте, докато захарта се разтопи. След като се охлади, добавете 2 яйца, 400 г брашно и 1 ч.л. джинджифил, канела и карамфил. Омесете тесто, разточете и изрежете в кръгла форма с помощта на ринг или чаша. Изпечете на 180°C за 10 минути, след което декорирайте със зелена и червена глазура, напомняща цветовете на Гринч.

Коледният пудинг от "Наистина любов"

Снимка: iStock by Getty Images

Този романтичен филм ни пренася в множество истории за любов и приятелство по време на Коледа. В една от сцените героите се наслаждават на традиционния английски коледен пудинг - символ на празника.

Смесете 150 г галета, 150 г кафява захар, 150 г нарязани сушени плодове (стафиди, сушени череши, смокини) и 100 г нарязани ядки. Добавете 2 яйца, 50 мл ром или бренди и 1 ч.л. канела. Поставете сместа в намазнена форма, покрийте я с алуминиево фолио, сложете я в по-голяма тава, пълна с вода до средата на тази с пудинга и изпечете на 150 градуса за 2 часа.

Поднесете сладкиша с топъл ванилов крем или сметана.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло пуйка Коледа яйца кафява захар джинджифил на прах канела галета брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче