Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Трябва ли да ни притесняват малките кафяви петънца по черупката на яйцата

Опасни ли са за здравето


Малките кафяви петънца по яйцата често могат да предизвикат притеснения, особено когато не сме запознати с техния произход и значение. Въпреки че могат да изглеждат необичайни, те всъщност са нещо напълно нормално и не представляват заплаха за здравето ни.

Когато яйце има тези кафяви петънца, то се нарича "пъстро". Те се образуват по време на процеса на формиране на яйцето в яйцепровода на кокошката. Петънцата са резултат от малки разкъсвания на кръвоносни съдове по пътя на яйцето, които водят до попадане на малко количество кръв или тъкан по черупката. Това може да се случи в следствие на различни фактори, включително и да зависи от възрастта на кокошката, нейното здравословно състояние и дори стреса, на който е подложена.

Важно е да се отбележи, че наличието на тези петънца не е признак за инфекция или болест, нито пък означава, че яйцето е опасно за консумация.

Петънцата могат да бъдат премахнати с върха на нож или клечка за зъби, преди яйцето да бъде приготвено, ако ви притесняват или имате някаква основателна причина да се отървете от тях.

Снимка: iStock by Getty Images

От друга страна, е важно да се разбере, че тези оцветявания всъщност не оказват никакво влияние върху вкуса, хранителната стойност или безопасността на яйцата. Те са изцяло натурални и не представляват никаква опасност при консумация. В действителност много хора дори не забелязват наличието на тези петънца.

Интересно е да се отбележи, че вероятността да ги срещнете е по-висока при яйца от свободно отглеждани кокошки или органични такива. Това е така, защото тези животни живеят в условия, които са по-близки до естествената им среда, където фактори като движение, хранене и стрес могат да варират, което също може да увеличи вероятността от образуване на петънца. Въпреки това, тези яйца са по-здравословния избор поради факта, че не се използват антибиотици и други химикали, както често се случва в индустриалното производство.

За хората, които се интересуват от по-детайлна информация, съществуват различни видове проучвания, които потвърждават, че тези петънца нямат никакъв негативен ефект върху качеството на яйцата. Въпреки че производителите на яйца често използват различни методи за проверката и сортирането им, напълното премахване на петънцата е трудно, тъй като те са естествен резултат от биологичните процеси в тялото на кокошката.

Купете кухненски принадлежности

От кутии за съхранение до резачки за зеленчуци и яйца, има множество принадлежности за кухнята, които могат да направят всяка задача по-лесна

Дайте оценка:

Тагове: яйца

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче