Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Три вкусни и полезни риби, които да включите в менюто си


Съдържание на: Lidl

Рибата е изключително ценен хранителен продукт, богат на висококачествени протеини, омега-3 мастни киселини, витамини D и B12, както и важни минерали като йод и селен. Редовната консумация на риба може да допринесе за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, подобряване на мозъчната функция, подпомагане на зрението и укрепване на имунната система. Това я прави не само вкусен, но и изключително полезен компонент от ежедневното хранене. В следващите редове ще разгледаме три вида риби и защо е важно да ги включите в менюто си.

Сьомга

Сьомгата е особено богата на омега-3 мастни киселини, които спомагат за понижаване на нивата на лошия холестерол и подпомагат мозъчната функция. Тя съдържа и значителни количества калций, като в порция от 85 гр. може да има около 180-200 милиграма калций, което е около 18% от дневната нужда на възрастен човек (при дневна препоръчителна доза от около 1000-1300 мг. калций в зависимост от възрастта и пола).

Важно е да знаете, че за да запази сочността си, както и хранителната си стойност, сьомгата не бива да се подлага на продължително готвене. Ако решите да я печете, нека да е на умерена температура (около 180-200°C) за 12-15 минути. Това е класически и лесен метод, като можете да овкусите рибата с лимонов сок, чесън и зехтин, и да добавите билки като копър или розмарин. В Lidl например, можете да откриете и така популярната сред клиентите на веригата маринована сьомга с подправки. Според национално представително маркетингово проучване на GfK "Потребителски панел" от 2023 г., маринованата сьомга в Lidl е най-продаваната у нас, а веригата е номер едно* в България по обем на продажбите в категория "прясна риба". Може да си я приготвите на грил, като ще получите ястие с характерен опушен вкус и хрупкава коричка.

снимка: Envato

Скумрия

Скумрията е добре позната на българина и се смята за истинска "суперхрана". С високо съдържание на омега-3 мастни киселини, витамини D и B12, както и на антиоксиданти, тази риба подпомага имунната система, подобрява когнитивните функции и поддържа здравето на кожата. Тя е отличен източник на висококачествени протеини, които са важни за мускулния растеж, възстановяването на тъканите и производството на ензими и хормони.

Скумрията е изключително универсална и може да се приготви по различни начини, запазвайки нейните хранителни свойства и вкус. Печенето на грил е един от най-добрите начини да се запазят полезните мазнини и да се добави опушен вкус. Можете да я мариновате в смес от зехтин, лимонов сок, чесън и пресни билки като мащерка или розмарин, преди да я изпечете.

Сготвена във фурната, също е добър вариант. Можете да я сложите върху канапе от зеленчуци (като домати, лук и чушки), подправена с малко зехтин, лимон и билки. Температурата на печене трябва да е около 180-200°C за 20-25 минути.

Пъстърва

Пъстървата е богата на омега-3 мастни киселини, които са известни с благотворното си влияние върху сърдечно-съдовата система. Добър източник е на калий, селен и витамин B6, като същевременно доставя повече и от необходимата дневна доза витамин B12. Тези вещества укрепват имунната система, подобряват настроението и поддържат здравето на костите и зъбите.

За да запазите максимално хранителната стойност на пъстървата и да се възползвате от полезните ѝ вещества, е важно да изберете методи на приготвяне, които минимално разрушават съдържащите се в нея витамини, минерали и мастни киселини.

Печенето на умерена температура (около 180°C) е чудесен начин да запазите нейните омега-3 мастни киселини и витамини. Можете да я приготвите цяла или на филета, като я овкусите с малко зехтин, лимонов сок, сол, черен пипер и пресни билки като копър или магданоз.

Пъстървата на грил е друг здравословен начин за приготвяне, като за да запазите рибата сочна, можете да я намажете с малко зехтин и лимонов сок преди печене.

Във всички 129 обекта на веригата има голямо разнообразие от прясна риба, която може да задоволи всеки вкус и предпочитания. Освен изброените ще намерите също толстолоб, амур, лаврак, ципура и др. Голяма част от прясната риба е отгледана в България и се предлага под собствената марка "Порция свежест". Всички предложения са в специална атмосферна опаковка, която запазва свежестта на продукта и предотвратява развитието на бактерии.

Включването на риба в седмичното меню е лесно и достъпно с разнообразието, което Lidl предлага. Независимо дали предпочитате прясна пъстърва, сочна сьомга или вкусна скумрия, можете да сте сигурни, че получавате продукт с висока хранителна стойност и гарантирано качество.

Изберете своята любима риба и направете следващия обяд или вечеря не само вкусни, но и полезни!

*Лидл България е номер 1 магазин за риба в България по обем на продажбите (в kg) в категория "прясна риба" (n=1155 домакинства, пазаруващи категорията). Това сочат данните от маркетинговото проучване на GfK "Потребителски панел". Проучването е национално представително сред 2500 домакинства от цялата страна. Потребителски панел следи покупките на домакинствата на продукти от бързооборотния сектор за домашна консумация. Данните касаят домакинското потребление и се събират на ежедневна база чрез приложението GfK SmartScan и сканиращо устройство. Анализът покрива календарната 2023 г.

 

Съдържание на: Lidl

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче