Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Три невероятно бързи рецепти с аспержи

Поканете пролетта у дома


Аспержите - предвестникът на пролетта.

С този фин дар от природата можете да си приготвите ароматно зеленчуково ястие, а защо не и да го сложите в паста или киш.

Зеленчукът примамва със своята елегантност и интересни разновидности. Сред най-разпространените са зелените, белите и виолетовите аспержи, чиято индивидуалност не се отнася само до цвета им. И трите вида се различават по текстура, вкус, среда на развитие и последно, но не по важност, по начина на приготвяне, който да извлече максимално вкусовите им качества.

Аспержите присъстват на трапезата на хората повече от 2 хил. години. За известно време забравени, те са преоткрити от френския крал Луи XIV през 18 век. Тези зеленчуци успяват да го впечатлят именно с интересния си вкус, благодарение на който се сдобиват с прозвището "кралски зеленчук".

Още за аспержите може да почетете в текста:

След кратката прелюдия за аспержите, днес решихме да ви предложим няколко повече от лесни рецепти с тях, за да поканите пролетта и във вашия дом. Тези зеленчуци са истински дар от природата, а най-удачният момент да им се насладим, е когато ги консумираме в сезона им. 

Ето кои рецепти избрахме за вас:

Лесна крем супа с аспержи

Необходими продукти:

  • 1 кг аспержи
  • 1 средно голяма глава жълт лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. масло
  • 1 и ½ ч.л. сол
  • ¼ ч.л. черен пипер
  • 4 ч.ч. пилешки или зеленчуков бульон
  • ½ ч.л. сметана за готвене

Начин на приготвяне:

  1. Отстранете твърдата долна част на аспержите с остър нож (около 1 см) и нарежете стъблата им на парчета, с дължина 1-2 см.
  2. Нарежете на ситно лука и скилидките чесън.
  3. В тенджера разтопете маслото на среден огън. Добавете лука и го задушете, докато омекне.
  4. Добавете аспержите, чесъна, солта, черния пипер. Разбърквайте от време на време, докато зеленчуците не придобият златист загар, около 5 мин.
  5. Изсипете бульона и оставете супата да къкри без капак, след като намалите топлината на котлона. Аспержите трябва да станат крехки, но все още да са запазили богатия си зелен цвят.
  6. Готовата супа пюрирайте с помощта на блендер или пасатор.
  7. Накрая прибавете сметаната за готвене и сервирайте.

Печени аспержи, увити в бекон

Необходими продукти:

  • 5 слайса бекон
  • 500 г аспержи, почистени от дебелите краища
  • 10 клечки за зъби, накиснати във вода за поне 5 мин.
  • Черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 230 градуса и преместете решетката в горната ѝ част.
  2. Застелете тава за печене с алуминиево фолио. Поставете в нея слайсовете бекон и я поставете във фурната, докато се загрява. Нека беконът остане около 5 мин., след което го извадете. Смете фолиото и върнете тавата във фурната, докато не стане време да сложите аспержите.
  3. След като леко изстине, вземете един слайс и започнете да го увивате около стъблото на аспержата. Нека месото обхване цялото стъбло, доколкото е възможно. Закрепете всеки край с клечка за зъби.
  4. Внимателно извадете горещата тава от фурната. Наредете в нея готовите аспержи с бекон, подправете леко с черен пипер.
  5. Печете, докато аспержите станат хрупкави, около 12 мин., след което включете реотана и запечете за още 2-3 минути.
  6. Поднесете аспержите с бекон веднага.

Пармезанов чипс с аспержи

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. настърган пармезан
  • 4-6 броя аспержи, почистени
  • Черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте предварително фурната на 190 градуса
  2. Използвайте кухненски робот, за да смелите аспержите на ситно, а ако нямате такъв уред, вземете ренде и ги настържете на най-ситната част.
  3. Прехвърлете аспержите върху памучна кърпа и силно ги изстискайте, за да изкарате излишната влага от тях.
  4. В купа смесете пармезана, настърганите аспержи и черния пипер. Разбъркайте добре.
  5. С помощта на супена лъжица вземете част от сместа и я поставете в застлана с хартия за печене тава. Заравнете с лъжицата, за да не стои на куп, а да придобие формата на чипс.
  6. Печете около 8 до 10 мин., докато сиренето придобие златист цвят.
  7. След като извадите готовия чипс от пармезан и аспержи, оставете го да се охлади за 5 мин. Така ще го отстраните от хартията за печене по-лесно.

Дайте оценка:

Тагове: пармезан аспержи

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче