Аспержите - предвестникът на пролетта.
С този фин дар от природата можете да си приготвите ароматно зеленчуково ястие, а защо не и да го сложите в паста или киш.
Зеленчукът примамва със своята елегантност и интересни разновидности. Сред най-разпространените са зелените, белите и виолетовите аспержи, чиято индивидуалност не се отнася само до цвета им. И трите вида се различават по текстура, вкус, среда на развитие и последно, но не по важност, по начина на приготвяне, който да извлече максимално вкусовите им качества.
Аспержите присъстват на трапезата на хората повече от 2 хил. години. За известно време забравени, те са преоткрити от френския крал Луи XIV през 18 век. Тези зеленчуци успяват да го впечатлят именно с интересния си вкус, благодарение на който се сдобиват с прозвището "кралски зеленчук".
Още за аспержите може да почетете в текста:
След кратката прелюдия за аспержите, днес решихме да ви предложим няколко повече от лесни рецепти с тях, за да поканите пролетта и във вашия дом. Тези зеленчуци са истински дар от природата, а най-удачният момент да им се насладим, е когато ги консумираме в сезона им.
Ето кои рецепти избрахме за вас:
Лесна крем супа с аспержи
Необходими продукти:
- 1 кг аспержи
- 1 средно голяма глава жълт лук
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. масло
- 1 и ½ ч.л. сол
- ¼ ч.л. черен пипер
- 4 ч.ч. пилешки или зеленчуков бульон
- ½ ч.л. сметана за готвене
Начин на приготвяне:
- Отстранете твърдата долна част на аспержите с остър нож (около 1 см) и нарежете стъблата им на парчета, с дължина 1-2 см.
- Нарежете на ситно лука и скилидките чесън.
- В тенджера разтопете маслото на среден огън. Добавете лука и го задушете, докато омекне.
- Добавете аспержите, чесъна, солта, черния пипер. Разбърквайте от време на време, докато зеленчуците не придобият златист загар, около 5 мин.
- Изсипете бульона и оставете супата да къкри без капак, след като намалите топлината на котлона. Аспержите трябва да станат крехки, но все още да са запазили богатия си зелен цвят.
- Готовата супа пюрирайте с помощта на блендер или пасатор.
- Накрая прибавете сметаната за готвене и сервирайте.
Печени аспержи, увити в бекон
Необходими продукти:
- 5 слайса бекон
- 500 г аспержи, почистени от дебелите краища
- 10 клечки за зъби, накиснати във вода за поне 5 мин.
- Черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 230 градуса и преместете решетката в горната ѝ част.
- Застелете тава за печене с алуминиево фолио. Поставете в нея слайсовете бекон и я поставете във фурната, докато се загрява. Нека беконът остане около 5 мин., след което го извадете. Смете фолиото и върнете тавата във фурната, докато не стане време да сложите аспержите.
- След като леко изстине, вземете един слайс и започнете да го увивате около стъблото на аспержата. Нека месото обхване цялото стъбло, доколкото е възможно. Закрепете всеки край с клечка за зъби.
- Внимателно извадете горещата тава от фурната. Наредете в нея готовите аспержи с бекон, подправете леко с черен пипер.
- Печете, докато аспержите станат хрупкави, около 12 мин., след което включете реотана и запечете за още 2-3 минути.
- Поднесете аспержите с бекон веднага.
Пармезанов чипс с аспержи
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. настърган пармезан
- 4-6 броя аспержи, почистени
- Черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте предварително фурната на 190 градуса
- Използвайте кухненски робот, за да смелите аспержите на ситно, а ако нямате такъв уред, вземете ренде и ги настържете на най-ситната част.
- Прехвърлете аспержите върху памучна кърпа и силно ги изстискайте, за да изкарате излишната влага от тях.
- В купа смесете пармезана, настърганите аспержи и черния пипер. Разбъркайте добре.
- С помощта на супена лъжица вземете част от сместа и я поставете в застлана с хартия за печене тава. Заравнете с лъжицата, за да не стои на куп, а да придобие формата на чипс.
- Печете около 8 до 10 мин., докато сиренето придобие златист цвят.
- След като извадите готовия чипс от пармезан и аспержи, оставете го да се охлади за 5 мин. Така ще го отстраните от хартията за печене по-лесно.