Ако се чудите какво по-интересно да сготвите през лятото и имате патладжани, ето няколко по-различни рецепти за три ястия с любимия зеленчук. Харесайте си някое и го изпробвайте. Няма да съжалявате.
Патладжан с прошуто и моцарела на скара
Тази вкусна комбинация е идеална за събиране около барбекюто. Нарежете патладжана на тънки филийки, подправете със сол и го оставете да почине 30 мин., за да си пусне горчивата вода. Запечете филийките на грил или във фурна, докато омекнат и хванат лека коричка. След това увийте всяка от тях в тънък резен прошуто и отгоре поръсете с моцарела. Сложете ги обратно на скарата или във фурната, докато сиренето се разтопи. Сервирайте ги като предястие или вместо лека следобедна закуска.
Студена салата с патладжан и киноа
Това цветно и питателно лятно ястие съчетава хрупкавия патладжан с нежната на вкус киноа. Изпечете патладжана на скара или във фурната, докато омекне и покафенее. Оставете го да изстине, след което нарежете на малки кубчета. Сварете киноата според инструкциите на опаковката и я оставете да се охлади. Смесете ги в една голяма купа заедно с малко нарязани домати, натрошено сирене, наситнен пресен магданоз и зехтин. Овкусете със сол и черен пипер. Охладете готовата салата за поне 30 мин.
Пълнени патладжани с рикота и спанак
Те са възхитителна вегетарианска идея за прохладните летни вечери. Издълбайте вътрешността на патладжаните, като запазите капачетата. Поставете ги в тава, поръсете със зехтин и печете във фурната на 200° за около 20 мин., или докато омекнат. В голям тиган загрейте малко зехтин и задушете нарязания лук и чесън. Добавете спанака и гответе, докато омекне. В отделна купа смесете рикотата, 2 яйца и 2 с.л. лимонов сок, след което комбинирайте със спаначената смес. Напълнете издълбаните патладжани с рикота и спанак и покрийте с капачетата. Върнете ги във фурната и печете още 15-20 мин. Сервирайте ястието топло.