Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Суши: Няколко съвета за истинска наслада

Традициите в Япония превръщат яденето в нещо повече от засищане на глада


У нас сушито е все по-предпочитана храна. Комбинацията от ориз, зеленчуци, риба или морскии дарове, съдържащи се в една хапка, носи истинска наслада за сетивата.

Днес обаче няма да се фокусираме върху историята и произхода на традиционната за Япония храна, а ще обърнем внимание на някои ценни съвети, които ще разгърнат идеята за сушито. Те принадлежат на Казунори Нозава, съосновател на прочутите суши ресторанти SUGARFISH и истински майстор в областта.

Според него, преди да седнем да ядем тези прелестни хапки, има няколко неща, които трябва и не трябва да се правят - "Не търкайте клечките една в друга, след като сте ги разделили. Действието се смята за проява на небрежност". Той допълва, че яденето с клечки е за предпочитане, но да използвате ръцете си също е приемливо, а ако имате нужда от вилица, просто помолете за такава.

Допълнителните съвети, които Нозава дава в тази посока, включват:

"Изяще сушито си, когато ви го поднесат. Правилото важи особено за гункан"

"Яжте нигири на една хапка"

"Ако използвате уасаби, няма проблем да го добавите към соевия сос, но трябва да имате отделна купичка с чист соев сос. Не всяко суши има най-добрия вкус с уасаби"

"Не слагайте джинджифил върху сушито си. Той е предназначен за прочистване на небцето между хапките"

"Ако сушито вече има сос, не го потапяйте в соевия"

"Хапките нигири трябва да бъдат потапяни в соевия сос откъм страната на ориза, а не откъм тази с рибата. Опитайте и ще откриете разликата"

Може би е редно да добавим, че вечерята в изискан суши ресторант е нещо повече от хранене. Етикетът изисква уважение към суши майстора, съставките и мястото, където се намирате. Придружени ли сте от компания, то разговорът трябва да е приглушен, тъй като фокусът е добре да бъде изцяло върху храната.

А сега, след като видяхме съветите на истинските професионалисти, нека видим кои са петте основни вида суши.

Маки

В основата на хапките маки стои оризът, който е увит в кори от морски водорасли (нори). Интерпретаците на това суши са много, като има варианти за вегетарианци с различни зеленчуци, и такива с различни видове риба и рулца от раци например.

Сашими

Това, с което сашими се отличава от другите видове суши, е че тук оризът липсва. Хапките се състоят от парченца риба, която е предварително овкусена. Така имате възможност да се насладите единствено и само на рибата.

Нигири

Оформена в правоъгълна форма топка ориз и парче маринована риба - ето как изглеждат хапките нигири. Те са препоръчван вариант за онези от вас, които искат да усетят истинския вкус на рибата. Естествено, тя може да бъде както риба тон и сьомга, така и да се замени с други морски обитатели - скариди, калмари, октопод, змиорка и др.

Темаки

Темаки е завита на фуния кора нори, в която се поставя плънка от ориз, зеленчуци, риба или други морски дарове.

Урамаки

Тези хапки приличат на обърнати навън маки - оризът е отвън, а норито - отвътре. Между корите от водорасли пък е увита плънката. Върху урамакито обикновено се поставят различни видове топинги, като японска майонеза например, които допълват вкуса.

Дайте оценка:

Тагове: риба краставици ориз авокадо

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче