Септември и октомври носят онова особено вълнение - пазарите са пълни с цветове, а бурканите чакат своя реда да бъдат напълнени.
Обикновено мислим за класическите туршии с карфиол, моркови и камби, но истината е, че възможностите далеч не се изчерпват с тях. Днешната зимнина може да бъде също толкова разнообразна, колкото и вкусовете ни - всичко зависи от смелостта да комбинираме продуктите по нов начин.
Ако си направим разходка из Европа, за да надникнем в традиционното консервиране на зеленчуци в някои страни, ще видим, че интересното започва с нестандартните на пръв поглед комбинации между тях.
В Италия например обичат да мариноват печени тиквички и червени чушки, докато в Гърция често се срещат туршии от зелен фасул и моркови, към които се добавя лимонова кора за лек цитрусов акцент.
Традициите на Централна Европа обаче са съвсем различни, но също толкова вдъхновяващи. В Унгария в един буркан ще намерите карфиол и зелени доматчета редом с люти чушки, което прави ярък контраст между хрупкавост и пикантност. В Полша обичат да комбинират бяло зеле с червено цвекло, получавайки туршия, която впечатлява не само с вкуса си, но и с наситения си цвят.
На север съчетанията са дори още по-смели. В Скандинавските страни често се мариноват малки краставички заедно с перлени лукчета и моркови - деликатна и изключително ароматна комбинация. В Германия патладжаните се слагат заедно с домати и целина, за да се получи сочна и леко пикантна туршия, която се поднася като гарнитура към месо.
Ето как, когато се огледаме наоколо и излезем от рамките на познатото, виждаме, че пред нас се открива цял нов свят от възможности за вкусна зимнина.
Щом направим нетрадиционния избор, едно от най-големите удоволствия след това е да подредим зеленчуците, така че и на вид бурканът да впечатлява с цветовете си. Жълти чушки редом до зелени доматчета и снежнобял карфиол превръщат зимнината в истинска разнолика мозайка. Комбинациите са безкрайни, важно е само да сме готови да се откажем от познатото и да дадем път на въображението си.
А ако търсите готови вдъхновения, опитайте интересните предложения за рецепти на специалистите от Dr. Oetker. За спестяването на още повече време и усилия, както и за по-лесното дозиране на продуктите за маринатата, може да се доверите на техния Pikant fix.
Във фикса, който се предлага в два вида - със сладко-кисел вкус и такъв с букет от подправки, всичко е балансирано и готово за употреба. За вас остава само да добавите вода, оцет и захар според описанията на рецептата, да оставите маринатата да поври 3-5 минути и да залеете зеленчуците. Така за по-малко от четвърт час имате готови буркани с апетитна и хрупкава туршия, които можете да съхранявате месеци наред.
Сега нека видим изпитаните рецепти на Dr. Oetker за неустоими вкусове в нестандартни комбинации.
Завити зеленчукови сармички
Необходими продукти:
- около 1 - 2 бр. зелки (малки)
- 2 кг чушки (червени)
- 1 кг патладжани
- 1 кг моркови
- 1 бр. целина (глава)
- 1 бр. чесън (глава)
- 2 бр. магданоз (връзки)
- Малко сол
- 1 пак. Pikant fix - букет подправки на Dr.Oetker
- 150 г захар
- 300 мл оцет (задължително 6% или 9%)
- 1,75 л вода
Начин на приготвяне:
- Накъсайте листата на зелките и ги попарете във вряла подсолена вода.
- Измийте и обелете патладжаните и ги нарежете на филии по дължина, както е показано на снимката. Посолете ги и след час ги отцедете.
- Изчистете, обелете морковите и целината и ги нарежете на парченца. Нарежете и чушките на парченца.
- Смесете зеленчуците в съд.
- Разделете чесъна на скилидки, а магданоза на клонки.
- Във всеки зелев лист поставете филия патладжан. Върху него сложете от зеленчуците, добавяйте по скилидка чесън и клонка магданоз и завивайте като сарма.
- Подредете сармите в предварително измитите и подсушени буркани.
- Смесете съдържанието на пакетчето Pikant fix - букет подправки на Dr.Oetker с водата, оцета и захарта. Така получената марината сложете на огъня и я оставете да ври за 3-5 мин. След като сместа заври, могат да се добавят допълнително оцет и захар според вкуса, който желаете да получите.
- Залейте подготвените зеленчуци с горещата марината, разклатете бурканите добре и долейте марината, ако е необходимо.
- Затворете бурканите веднага и ги обърнете с капачките надолу за 5 мин.
- Съхранявайте ги на тъмно и хладно място.
Мариновани перлени лукчета
Необходими продукти:
- 1 кг лук (арпаджик)
- 3 с.л. сол
- 5 - 6 ч.л. синапено семе
- 2 - 3 бр. люти чушки (по желание)
- 2 - 4 бр. дафинов лист
- 5 г черен пипер (на зърна)
- 0,5 пак. Pikant fix - сладко кисела на Dr.Oetker
- 850 мл вода
- 150 мл оцет (ябълков - от 6% или 9%)
- 60 г захар
Начин на приготвяне:
- Отрежете брадичките на лукчетата и ги сложете в тенджера с вода. Кипнете лукчетата за няколко минути, след това отцедете водата, оставете да изстинат, докато можете да ги пипате. Обелете ги и ги сложете в купа заедно със солта. Объркайте добре и оставете да престоят 8-12 ч.
- Изплакнете лукчетата от солта, сложете ги в гевгир и оставете да се отцедят добре. Подредете ги в буркани, като добавите във всеки от тях синапени семена, люта чушка, зрънца черен пипер и дафинов лист.
- Смесете ½ пакет Pikant fix сладко-кисела с водата, оцета и захарта. Така получената марината сложете на огъня и я оставете да ври за 3-5 мин, като бъркате непрекъснато.
- Залейте подготвените зеленчуци с горещата марината, разклатете бурканите добре и долейте още марината, ако е необходимо.
- Затворете бурканите веднага, обърнете ги с капачките надолу и оставете да изстинат в тази позиция.
- Съхранявайте на тъмно и хладно място.
Туршия от пълнени камби с грозде
Необходими продукти:
- 4 кг камби
- 500 г моркови
- 1 бр. целина (глава)
- 4 стръкa целина (листа)
- 1000 г грозде (бяло)
- 1 бр. хрян (1 корен)
- 1 пак. Pikant fix - букет подправки на Dr.Oetker
- 1,75 л вода
- 300 мл оцет (задължително 6% или 9%)
- 120 г захар
- 100 г мед
- 3 бр. дафинов лист
Начин на приготвяне:
- Измийте камбите, отрежете дръжките и почистете от семената.
- Обелете, измийте и нарежете морковите, целината и хряна на кубчета. Нарежете листата целина на ситно.
- Измийте и почистете гроздето от семките и нарежете зрънцата на половинки.
- Смесете съдържанието на пакетчето Pikant fix с водата, оцета и захарта. Така получената марината сложете на огъня и я оставете да ври за 3-5 мин., като бъркате непрекъснато. Добавете меда.
- Бланширайте кубчетата целина и моркови във врялата марината, като използвате гевгир или решетъчна лъжица. Извадете и разбъркайте с нарязаните на ситно листа от целина. Напълнете 2/3 от камбите с тази смес и допълнете с нарязаното грозде.
- Подредете пълнените камби в предварително измити буркани, като слагате помежду им парченца хрян и начупени листенца дафинов лист, така че да има във всеки буркан.
- Кипнете отново маринатата, ако е започнала да изстива. Залейте подготвените зеленчуци с горещата марината, разклатете бурканите добре и долейте марината, ако е необходимо.
- Затворете бурканите веднага и обърнете с капачките надолу.
- Съхранявайте на сухо и тъмно място.