Салата Цезар е едно от най-популярните ястия в световната кухня, но не всеки знае интересната история зад нейното създаване.
Салатата е кръстена на създателя си Цезар Кардини - италиански имигрант и ресторантьор, който живеел в Тихуана, Мексико. Разказва се, че я измисля и представя на 4 юли 1924 г. по случай Деня на независимостта на САЩ по неволя, когато ресторантът на Кардини бил препълнен и той трябвало да импровизира с наличните продукти.
Оригиналната рецепта на Цезар Кардини включва съставки като римска маруля, по-известна като салата Рома, крутони, пармезан, яйца, зехтин, чесън, сос "Уорчестър", лимонов сок и черен пипер. Важно е да се отбележи, че в първоначалната версия на салатата не е имало аншоа, а по-голямата част от изброените по-горе съставки се използват за приготвянето на дресинга, заради който "Цезар" става толкова специална.
Салатата започва да набира популярност в Америка през 40-те и 50-те години на миналия век и бързо се разпространява из целия свят. Днес тя е изключително популярна както в САЩ, така и в Канада, Великобритания, Австралия и дори в азиатските страни.
През годините биват създадени множество вариации на оригиналната рецепта. Може да срещнете "Цезар" със скариди, авокадо и други видове салати, но най-известната от тях включва пилешко месо, което прави салатата значително по-хранителна.
Тази салата не остава незабелязана и за холивудските звезди. Една интересна история с Джулия Робъртс, разкрива, че по време на снимките на филма "Хубава жена" през 1990 г., актрисата била толкова впечатлена от салатата Цезар, която приготвяли в един от добрите ресторанти в Лос Анджелис, че настоявала всяка вечер да вечеря с нея.
Салата Цезар остава едно от най-емблематичните и обичани ястия в световната кухня, което продължава да впечатлява със своя прост и изтънчен вкус. Независимо дали се придържате към оригиналната рецепта или опитвате някоя от многото вариации, тя предлага истинска наслада за всеки, който я опита.
А сега нека видим каво ще ви е необходимо, за да приготвите тази класическа салата у дома. Включва продукти, които се доближават максимално до оригиналната рецепта.
Необходими продукти:
За дресинга:
- 6 филета аншоа,отцедени
- 1 малка скилидка чесън
- Сол на вкус
- 2 жълтъка
- 2 с.л. пресен лимонов сок
- ¾ ч.л. дижонска горчица
- 2 с.л. екстра върджин зехтин
- ½ чаша олио масло
- 3 с.л. ситно настърган пармезан
- Прясно смлян черен пипер
За крутоните:
- 3 чаши накъсани на парчета хляб с квас
- 3 с.л. екстра върджин зехтин
- Сол и прясно смлян черен пипер
За салатата:
- 1 по-голяма глава салата Рома или три по-малки
- Пармезан
Начин на приготвяне:
- Започенете с приготвянето на дресинга. Сложете на дъската филенцата аншоа, чесъна и поръсете с малко сол. Смачкайте ги на паста и прехвърлете в купа.
- Разбийте жълтъците заедно с 2 с.л. пресен лимонов сок и дижонската горчица. Добавяйки капка по капка за начало, постепенно разбийте 2 супени лъжици екстра върджин зехтин, след това сипете на тънка струйка и олиото. Разбърквайте интензивно, докато дресинга стане гъст и лъскав.
- Накрая прибавете и ситно настъргания пармезан. Подправете със сол, прясно смлян черен пипер и още лимонов сок, ако желаете.
- За крутоните загрейте фурната на 190 градуса.
- Сложете парчетата накъсан хляб в плоска тава и ги разбъркайте със зехтина, малко сол и черен пипер.
- Изпечете крутоните за 10-15 мин., като ги разбърквате от време на време.
- Сглобете салатата като накъсате листата на марулата в голяма купа. Поръсете с ленти пармезан, сложете крутоните и залейте с дресинга. Разбъркайте добре и поднесете веднага.