Той е подходящ само за истински смелчаци. За онези, които нямат притеснение от неприятни миризми, наподобяващи изпражнения. И не, това не е предизвикателство, типично за някои риалити предавания. Въпреки недостатъците си, този екзотичен плод има несравними ползи за здравето. Освен това е хранителен, доста питателен и определян като един от най-здравословните в света.
Дурианът, както е името му, е типичен за страните от Югоизточна Азия. Обвивката му е бодлива, а вътрешността - мека и с вкус, близък до божествения - между банан, пъпеш и круша - парадоксално на ужасяващия му мирис. Дърветата, на които расте той, могат да достигнат внушителните 40 метра, докато плодовете му - цели 4 кг.
Полезните свойства на дуриана за организма са много. Той е пълен с въглехидрати, полезни мазнини, антиоксиданти, полифеноли и голямо разнообразие от витамини. Ето защо неговата консумация ще засили имунната ви система и ще ви направи устойчиви към различни видове инфекции и вируси.
Ако все още се чудите как бихте могли да използвате екзотичния плод в кулинарията, то днес вече съществуват много варианти - от приготвянето на тестени изделия, сосове и къри до разнообразие от десерти. Ако не може да си представите дуриана в бонбони, то той разполага с още интересни факти, които не заслужават да бъдат пропуснати. Ето кои са те.
В някои страни не е позволено дурианът да се пренася в публичен траспорт
Както сигурно се досещате сами, заради силната си неприятна миризма, определена от пътешественика Ричард Стърлинг "като нещо средно между свински изпражнения, терпентин и лук", дурианът е забранено да бъде превозван в някои видове обществен транспорт в Тайланд, Япония и Хонконг, докато в Сингапур той бива забранен напълно, дори в такситата.
Узрял или неузрял плод - каква е разликата
Дурианът се променя значително за много кратък период от време. Когато се обере рано, месото му е твърдо, лесно се обработва и е по-скоро горчиво, отколкото сладко.
Обичащите да похапват дуриан обикновено го предпочитат презрял. Тогава вътрешността му се насища с много повече плодов аромат и вкусовете му са по-изявени.
Сортът на дуриана не е само един
Видът на дуриана не е един. Съществуват около 30 различни сорта. Първоначално плодът се среща главно в Малайзия, Индонезия и о. Борнео, но днес има ферми в Шри Ланка, Южна Индия, Камбоджа, Виетнам , Тайланд и китайския остров Хайнан.
Дурианът е кралят на плодовете
Независимо дали говорим за размерите му, които са внушителни, или заради нетипичния му вкус, дурианът често е определян от населяващите Югоизточна Азия хора като краля на плодовете. Той е труден за отглеждане, транспортиране и изисква специфичен състав на почвата, в която ще расте дървото. Освен това, дурианът е посочван като най-скъпия плод.