Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Само за смелчаци: Кой е най-миризливият и скъп плод в света

В Югоизточна Азия той е част от традиционната кухня

Той е подходящ само за истински смелчаци. За онези, които нямат притеснение от неприятни миризми, наподобяващи изпражнения. И не, това не е предизвикателство, типично за някои риалити предавания. Въпреки недостатъците си, този екзотичен плод има несравними ползи за здравето. Освен това е хранителен, доста питателен и определян като един от най-здравословните в света.

Дурианът, както е името му, е типичен за страните от Югоизточна Азия. Обвивката му е бодлива, а вътрешността - мека и с вкус, близък до божествения - между банан, пъпеш и круша - парадоксално на ужасяващия му мирис. Дърветата, на които расте той, могат да достигнат внушителните 40 метра, докато плодовете му - цели 4 кг.

Полезните свойства на дуриана за организма са много. Той е пълен с въглехидрати, полезни мазнини, антиоксиданти, полифеноли и голямо разнообразие от витамини. Ето защо неговата консумация ще засили имунната ви система и ще ви направи устойчиви към различни видове инфекции и вируси.

Ако все още се чудите как бихте могли да използвате екзотичния плод в кулинарията, то днес вече съществуват много варианти - от приготвянето на тестени изделия, сосове и къри до разнообразие от десерти. Ако не може да си представите дуриана в бонбони, то той разполага с още интересни факти, които не заслужават да бъдат пропуснати. Ето кои са те.

Снимка: Unsplash

В някои страни не е позволено дурианът да се пренася в публичен траспорт

Както сигурно се досещате сами, заради силната си неприятна миризма, определена от пътешественика Ричард Стърлинг "като нещо средно между свински изпражнения, терпентин и лук", дурианът е забранено да бъде превозван в някои видове обществен транспорт в Тайланд, Япония и Хонконг, докато в Сингапур той бива забранен напълно, дори в такситата.

Узрял или неузрял плод - каква е разликата

Дурианът се променя значително за много кратък период от време. Когато се обере рано, месото му е твърдо, лесно се обработва и е по-скоро горчиво, отколкото сладко.

Обичащите да похапват дуриан обикновено го предпочитат презрял. Тогава вътрешността му се насища с много повече плодов аромат и вкусовете му са по-изявени.

Сортът на дуриана не е само един

Видът на дуриана не е един. Съществуват около 30 различни сорта. Първоначално плодът се среща главно в Малайзия, Индонезия и о. Борнео, но днес има ферми в Шри Ланка, Южна Индия, Камбоджа, Виетнам , Тайланд и китайския остров Хайнан.

Снимка: Unsplash

Дурианът е кралят на плодовете

Независимо дали говорим за размерите му, които са внушителни, или заради нетипичния му вкус, дурианът често е определян от населяващите Югоизточна Азия хора като краля на плодовете. Той е труден за отглеждане, транспортиране и изисква специфичен състав на почвата, в която ще расте дървото. Освен това, дурианът е посочван като най-скъпия плод.

Дайте оценка:

Тагове: дуриан

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче