"Който не пие, той не се напива", са казали хората. Та, ако и на вас ви се е случвало, със сигурност знаете, че на другата сутрин на човек много му се иска да хапне нещо, освен в случаите, когато от мисълта за храна започва да ви се повдига.
Съществува и така нареченият "алкохолен глад", или онова желание, заради което човек яде още същата вечер преди да си легне, след като е злоупотребил с питиетата. За целта в Гърция например си имат денонощно работещи заведения за хранене и най-често в тези нощи консумират или гирос, или техния "мръсен хот-дог".
Днес обаче ще се спрем на храни не само от Южната ни съседка, но и на такива, които са предпочитани в различните държави на сутринта след алкохолния запой.
Да започнем от нашия си двор
У нас най-популярна е шкембе чорбата, също както и в Турция. Някои хора пият сока от киселото зеле или този, в който са мариновани киселите краставички. Трябва да се отбележи обаче, че тези два сока могат лесно да направят проблем на хора с по-чувствителен стомах. Чорбата от агнешки дреболийки, както и пачичката, са също добре познат лек за "тежка глава".
За шкембето се казва, че ако не ти избие пот от челото и не ти потече носа, значи не е сервирано достатъчно вряло. Задължителни са и подправките - стрити люти чушки и накълцан чесън, накиснат в оцет.
С какво изтрезняват в Русия
Руснаците, къде с право, къде не, са популярни като хора, които не се свенят да употребяват алкохол и то доста често в големи количества. Едно е сигурно - те са открили доста начини за изтрезняване.
Единият от тях е така нареченият "похмелие". Той действа на принципа "клин клин избива". Ако да речем сме препили с водка предната вечер, най-добрият метод да се оправим, е да ударим 50 г водка на екс и после да изядем една сочна кисела краставичка. В Русия маринованите краставички всъщност се наричат "солени" и се правят малко по-различно от нашите, но схващате идеята.
В Русия залагат доста често и на тежките и питателни супи като щи (чете се "ши") и солянка, както и супа с кайма. Рецептите са най-разнообразни. В много от тях има кисело зеле, месо и картофи. Те са питателни, с достатъчно мазнини и по този начин осигуряват нужната енергия на организма, за да преработи алкохола в кръвта, а понеже се консумират горещи, успяват и да успокоят стомаха.
Не на последно място са и пелмените. За особено ефикасен се счита варианта, в който се поднасят заедно с малко от чорбата, в която са били варени. Добавете и лъжица-две заквасена сметана, червен и черен пипер, малко сол и врялата гозба вече е солидна гаранция, че ще се почувствате по-добре.
Пияни англичани
Във Великобритания предпочитат да борят махмурлука с различни видове кебапи. Те са сходни на дюнерите или гиросите в питка. Нека не забравяме и колко много ориенталски квартали и заведения има на територията на страната.
Шотландският метод "Мънчи бокс"
Шотладнците са по-практични и нямат конкретни предпочитания за изтрезвителното си меню. Обикновено се прави едно "яко" плато от каквито мазни неща могат да се намерят. В него може да има пица, пържени картофки, печено пиле, различни видове сосове, лучени кръгчета, както и чеснов хляб.
Изтрезняване по ирландски
Отговорът е много прост и доста популярен - фиш енд чипс. Няма нищо по-вкусно от порция пържени картофки и пържена риба. Достатъчно мазно меню за успокоение на изтормозения от алкохола стомах.
Сандвич поркета в Италия
Това е може би най-нездравословният сандвич на света. Кълцано свинско месо и хляб, направен с колкото масло може да поеме тестото. Да не броим и мазнината от мръвката. Италианците слагат и нещо зелено тук-там за лек баланс на вкуса. Макар и да не са известни като особено запалени "пиячи", като им се случи да се понапият, предпочитат да изтрезняват точно с поркета.
Немската школа
В Германия сякаш са се постарали препилият човек така да изтрезнее, че да преяде и пак да му стане лошо. Тук говорим за техния къривурст с картофки. Ястието се състои от пържена наденица, почти буквално удавена в кетчуп, поръсена с къри и гарнирана с пържени картофки.
Следва продължение...