Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

С Италия в небцето - от кои райони идват най-известните видове паста

Всъщност, прочутата италианска паста започва да се прави още в Древен Рим от чиста практичност

От Ивайла Тодорова Ивайла Тодорова

Никога не съм била претенциозна към пастата, защото съм пораснала в информационно затъмнение. В детството ми тази дума означаваше нещо като торта, ама по-гадно, а на онова, на което Ути Бъчваров викаше паста от телевизора, аз крещях насреща му, че са макарони.

До ден днешен, когато баба ми звънне и пита какво вечерям, а аз кажа - паста, тя е в потрес, че се тъпча със сладко в 9 вечерта. Признавам, че и аз още се излагам с ударенията в имената на някои разновидности, но пък историите покрай създаването им са повече от любопитни.

Всъщност прочутата италианска паста започва да се прави още в Древен Рим от чиста практичност. Съхранението на зърното било сериозен проблем, а населението се множало с бързи темпове и така се стигнало до решението брашното да се превръща в макаронени изделия, изсушени на слънце, които са устойчиви във времето и могат да се приготвят в различни вариации, както и да се транспортират лесно, без да заемат място. Още в първи век от Новата ера се появяват и първите рецепти за италианска паста, като автор на повечето от тях е римският гуру на кулинарията Всъщност прочутата италианска паста започва да се прави още в Древен Рим от чиста практичност.

Към днешна дата са познати над 600 вида паста, като всеки един е характерен и традиционен за различен регион на Италия. Основно обаче те се делят на две групи - суха и прясна паста. Сухата се произвеждат от брашно от твърда пшеница и грис, които имат високи нива на глутен, улесняващ работата с тестото. Повечето сушени изделия се произвеждат чрез метода екструзия. Тестото се суши на ниска температура в продължение на няколко дни, за да се изпари цялата влага. При сготвяне обикновено увеличава двойно обема си.

Снимка: iStock by Getty Images

Прясната паста пък се приготвя със свежи яйца, което я прави по-нежна и бърза за термична обработка. Традиционно прясната паста се приготвя на ръка, но за мащабите на супермаркетите се произвежда от машини. Все още обаче из много населени места в Италия, докато се разхождате по улиците, можете да попаднете на възрастни жени, които навиват паста директно на улицата пред домовете си.

Снимка: iStock by Getty Images

Цялата статия можете да прочетете в Trip.

Дайте оценка:

Тагове: паста

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче