След 26 години в бизнеса, ресторант със звезда Мишлен в Белфаст, Северна Ирландия, затваря поради твърде високи разходи - както за клиентите, така и за собствениците на заведението, пише CNN.
Deanes EIPIC, основан от северноирландския готвач Майкъл Дийн през 90-те години на миналия век, печели първата си звезда Мишлен в рамките на една година от отварянето си под името Deanes през 1997 г.
Този месец обаче собствениците му обявиха, че Deanes EIPIC ще затвори до края на 2023 г. поради повишената ценова чувствителност сред клиентите и въздействието на Covid-19, Брекзит и кризата с разходите за живот. Планирано е повторно отваряне с нов фокус.
Главният готвач Алекс Грийн, финалист в британското телевизионно шоу Great British Menu, казва пред CNN, че този ход е част от разрастваща тенденция в индустрията.
"EIPIC не беше умиращ ресторант", казва той, но "хората имат очаквания, когато идват тук. Разходите за задоволяване на тези очаквания се удвоиха след пандемията, направо излязоха извън контрол. А не можем да удвоим цената на храната," казва готвачът.
Дегустационните менюта в EIPIC са по 100 лири (114 евро), така че едва ли са в горния край на ценовата скала, но като малък град Белфаст няма потока, характерен за Лондон или Париж.
Целият текст прочетете в Trip.