В почти всички заведения в Гърция можем да си поръчаме така нареченото "Узо мезе" - тоест, узо с мезе. И почти няма как да се случи то да е едно и също като това на друго място. Да не говорим и че често се случва в дадена таверна узо мезето да е различно всеки ден.
Но, въпреки всичко какво е общото? Узо мезето е характерно с това, че се състои от няколко различни малки ястийца, подредени в една чиния или на една дъска. Като количества и размер може да варира от "като за Бог да прости" (все пак е мезе, а не е за наяждане), та чак до огромни плата, които нямат изяждане.
Накратко, мезе за узо може да бъде всичко по наше усмотрение, а днес ще се спрем на една приятна комбинация, с която да си кажем "Наздраве".
Какво ще подредим на дъската?
Основата на нашето мезе ще бъдат пържените пилешки крилца, леко гриловани зеленчуци, позапържена хрупкава царевица, малко маринован кромид лук, както и вкусен и леко пикантен сос.
По повод количествата:
Тук няма да ги конкретизираме. Нека всеки си прецени за колко души ще приготвя платото. Този тип мезе няма за цел да ни засити, а по-скоро да достави максимално удоволствие за небцето за пиещите от лятната анасонова напитка.
Пилешките крилца:
Трябва да ги мариноваме поне за 30 мин. в смес от барбекю сос, малко зехтин и соев сос. След това ги пържим в олио до готовност и ги оставяме върху хартия, за да се отцедят.
Зеленчуците:
Избираме си един-два средни домата и 2-3 чушки, които ще гриловаме на оребрен тиган или скара. Чушките могат да бъдат и люти.
Нарязваме една голяма глава кромид лук на тънки ленти, които изсипваме в малка купа. В добре загрят тиган запържваме сушен кориандър, черен пипер на зърна, кимион и малко сол. Когато подправките започнат да пушат, ги разбъркваме, намаляме огъня и изливаме 1/2 ч.ч. ябълков оцет. Добавяме супена лъжица кафява захар и разбъркваме. При завиране на течността отстраняваме тигана от огъня и с помощта на цедка я изливаме върху лука. Оставяме купичката малко да изстине и я местим в хладилника.
На грил тигана поставяме чушките, както и доматите, разрязани наполовина, и печем всичко с 2 капки зехтин, така че зеленчуците да хванат лека коричка.
Царевицата:
В същия или в друг тиган, загрят на максимална степен, разтопяваме 1 с.л. зехтин с 50 г краве масло. Измитата и изцедена царевица от консерва запържваме в тигана като я поръсваме със сол, черен и червен пипер и я оставяме на умерен към силен огън за около 3-4 минути.
Сосът:
В купичка забъркваме смес от цедено кисело мляко и майонеза в съотношение 2:1 и добавяме чаена лъжичка горчица. Не е необходимо тя да е от скъпите. И най-обикновената ще свърши работа. Добавяме няколко капки лимонов и няколко портокалов сок. Овкусяваме със сушен риган, сол и черен пипер. Пасираме 1 средно люта чушка с 2 скилидки чесън и зехтин. Добавяме 1/2 с.л. ябълков оцет и 1 ч.л. барбекю сос. Разбъркваме всичко това и оставяме купичката за поне 15 мин. в хладилника.
Време е за сервиране:
На голяма дървена дъска подреждаме всички продукти, така че да е приятно и красиво за нашите гости или семейство. Царевицата е добре също да сервираме в купичка. Украсяваме с листа пресен риган или босилек. На масата поставяме каничка с узо, кана с вода и съответните чашки. Оставяме и купичка с кубчета лед.
Да ви е сладко и наздраве! И не забравяйте да консумирате с мярка и удоволствие.