Пролетта е времето, когато природата се събужда за нов живот, а нашата кухня също неминуемо се освежава и тя с нови вкусове и аромати. Една от най-популярните комбинации в този сезон е тази между марулята и репичките - свежи, хрупкави и изключително здравословни съставки, които могат да бъдат основа за множество вкусни салати. Ето някои от тях.
1. Класическа зелена салата с репички
Съставки:
- Листа от маруля (зелена или червена)
- Пресни репички
- Краставица
- Червен лук
- Чери домати
- Зехтин
- Лимонов сок
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Измийте и нарежете марулята, репичките, краставицата и лука. Смесете ги в голяма купа. Добавете чери доматите, нарязани на половинки. Подправете със зехтин, лимонов сок, сол и черен пипер. Разбъркайте добре и охладете за 30 мин.
2. Средиземноморска салата с маслини и краве сирене
Съставки:
- Листа от маруля
- Репички
- Червени чушки
- Черни маслини без костилки
- Сирене
- Зехтин
- Балсамов оцет
- Сушен риган
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Измийте и нарежете марулята и репичките. Нарежете червените чушки на тънки ивици. Смесете всички съставки в голяма купа. Поръсете с маслините и натрошеното сирене. Подправете със зехтин, балсамов оцет, сушен риган, сол и черен пипер. Разбъркайте добре и сервирайте.
3. Азиатска салата със соев дресинг
Съставки:
- Листа от маруля
- Репички
- Моркови
- Прясна мента
- Кориандър
- Соев сос
- Сусамово олио
- Лайм
- Мед
- Чили
Начин на приготвяне:
- Измийте и нарежете марулята, репичките и морковите. Нарежете прясната мента и кориандъра. Смесете всички съставки в голяма купа. За дресинга смесете соевия сос, сусамовото масло, сока от лайм, меда и чилито. Полейте салатата с дресинга и разбъркайте всички продукти добре. Сервирайте веднага или след охлаждане.
4. Салата с ягоди и бадеми
Съставки:
- Листа от маруля
- Репички
- Ягоди
- Печени бадеми
- Бял балсамов оцет
- Зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Измийте и нарежете марулята и репичките. Нарежете ягодите на четвъртинки. Смесете всички съставки в голяма купа. За дресинга смесете белия балсамов оцет, зехтина, малко сол и черен пипер. Полейте салатата с дресинга и разбъркайте добре. Поръсете с печените бадеми.