Традиционните за Великобритания малки наденички увити в бекон са известни със своя атрактивен външен вид. Носещи гръмкото име Pigs in a blanket (от англ. - "Прасета в одеяло", бел.ред.), тези месни хапки са известни в целия свят, но в Обединеното кралство и Ирландия се поднасят най-вече на коледния обяд. По статистика от 2021 г. близо 128 млн. увити в бекон наденички биват изядени точно в този ден. Впечатляващо, нали?
Истина е, че името на ястието привлича доста бързо допълнителна аудитория, но това се случвай най-вече, защото няма по-лесно занимание от това да завиете качествено парче бекон около малка коктейлна наденичка.
Първите рецепти се появяват през 1957 г., но ястието е популяризирано през 1990 г. благодарение на Делия Смит, която го включва в готварската си книга. В същия период започва и масовото им предлагане под формата на полуфабрикати.
Като цяло във Великобритания и Ирландия това е сезонна храна, която рядко бива предлагана в търговската мрежа извън коледния сезон. Въпреки това наденичките в бекон се превръщат във вдъхновители на производителите в хранително-вкусовата промишленост.
В магазините се появява майонеза с вкус на запечените в бекон наденички, както и фъстъци, чипс и дори шоколадови бонбони. Най-големите фенове на месните хапки имат възможност да си купят тениски и пижами с техния лик.
Тъй като у нас те не са обвързани с конкретен празник или обичай, имаме пълната сводоба да си ги готвим когато си поискаме.
Тези хапчици от месо са любими както на децата, така и на възрастните, затова ако вече сме погъделичкали любопитството ви и сте намислили да ги приготвите у дома, направете голямо количество. Доверете ни се, ще свършат за нула време.
Сервирайте тези наденички като част от предястията или мезетата. Сложете си от тях в кутията за обяд за офиса, а защо не и в кошницата за пикник?
А сега нека видим как да си ги приготвите лесно у дома.
Необходими продукти:
- 8-12 слайса качествен бекон
- 24 бейби наденички
Начин на приготвяне:
- Намазнете леко хартия за печене, с която предварително сте застлали плоска тава. Оставете я настрани.
- Всеки слайс бекон разрежете на три равни части (перпендикулярно на хоризонталната му страна). Вземете наденичка и я увийте внимателно в парчето бекон.
- Преместете готовите наденички в тавата и ако не желаете да ги печете веднага, покрийте я с прозрачно фолио за съхранение. Приберете я в хладилника до момента на готвене.
- Изпечете наденичките за 20 мин. в предварително загрята на 190 градуса фурна, докато беконът стане златист и хрупкав.
Поднесете месните хапки с този чудесен дип от синьо сирене.