Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Петък вечер: Какво да похапнете преди да пиете алкохол

Правилният избор на храна дори може да ви отърве от махмурлука


Често подценявано, храненето преди консумация на алкохол може да допринесе за огромна разлика в начина, по който тялото ви понася спиртните напитки. Макар идеята за "набързо по едно" да звучи безобидно, пиенето на празен стомах крие сериозни рискове както за черния дроб, така и за цялостното състояние на организма. Когато на тялото му липсва храна, алкохолът се абсорбира много по-бързо, което води до рязко покачване на концентрацията му в кръвта и съответно ефектът му става по-силен и често неконтролируем.

Освен че усилва въздействието на алкохола, пиенето на гладно може да провокира спад в кръвната захар, гадене, световъртеж и дори агресивна реакция на стомаха. Храната действа като буфер - забавя усвояването на спиртните съставки и поддържа енергията стабилна. Именно затова предварителната подготовка на тялото с подходящи ястия не е просто мъдро решение, а тои в основата на по-приятното преживяване и дори липсата на махмурлук на следващия ден.

Снимка: iStock by Getty Images

Какъв избор ще направите на това, с което ще се подкрепите преди коктейл или чаша вино, е добре да е обмислен. Нужни са продукти, които осигуряват комбинация от мазнини, протеини и сложни въглехидрати - съставки, които засищат, забавят метаболизма на алкохола и предпазват от прекомерна дехидратация.

Затова нека видим няколко примера за храни, които да включите в менюто си преди наздравиците да започнат.

Авокадо с пълнозърнест хляб

Снимка: iStock by Getty Images

Модерният авокадо тост може да направи чудеса с тялото ви. Авокадото съдържа здравословни мазнини, които изграждат защитен филм върху стомашната лигавица и забавят усвояването на алкохола. Пълнозърнестият хляб добавя влакнини и въглехидрати, които пък стабилизират нивата на захар в кръвта

Омлет с кашкавал и зеленчуци

Снимка: iStock by Getty Images

Яйцата са богат източник на белтъчини, които дават усещане за ситост и забавят действието на алкохола. Кашкавалът добавя мазнини, а зеленчуците - допълнителни фибри. Това е идеален избор, ако търсите нещо питателно, но не тежко. Омлетът може да се приготви с броколи, спанак, чушки или домати - всичко, което харесвате и имате подръка.

Ориз със сьомга или пиле

Снимка: iStock by Getty Images

Комбинацията между протеин и въглехидрати тук е ключова. Сьомгата предлага омега-3 мастни киселини и засища без усещане за тежест. Ако предпочитате пиле - изберете бутче или филе, запечено леко с подправки. Оризът, особено кафявият, се усвоява бавно и помага за равномерно освобождаване на енергия. Поднесете ястието топло, с капка зехтин и щипка куркума или джинджифил, за да осигурите допълнителен комфорт на стомаха.

Кисело мляко с ядки

Снимка: iStock by Getty Images

Това е леко, но изключително полезно хапване за моментите, когато не разполагате с много време. Киселото мляко съдържа пробиотици, които балансират чревната флора и помагат за по-добро храносмилане. Ядките - бадеми, орехи или кашу - внасят здравословни мазнини и засищащ протеин. Подсладете с лъжичка мед и ще получите десерт, който работи в полза на тялото ви, преди то да се срещне с алкохола.

Хумус с пълнозърнести крекери или сурови зеленчуци

Снимка: iStock by Getty Images

Хумусът е чудесен, особено ако търсите растителен източник на протеин и мазнини. Нахутът се комбинира отлично с тахан, зехтин и лимонов сок, които заедно създават копринена, засищаща текстура. Поднесен с резени краставица, морков или пълнозърнести крекери, той е вкусен начин да подготвите организма си за парти.

ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: бяло вино бира червено вино яйца хляб авокадо водка

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче