Остров Крит е известен със своята богата история, зашеметяващи плажове и уникална кухня. Храната там се характеризира с използването на пресни местни продукти като зехтин, домати, чесън и риба. Ето пет традиционни критски ястия, от които можете да почерпите доза вдъхновение.
Дзадзики на закуска: Популярната гръцка разядка е добре позната и у нас и тук често се сервира към пържени картофи, гиро, сувлаки и печено месо. На Крит обаче често се поднася за закуска. Обикновено се придружава от питка хляб или печени картофи. Изпробвайте тази комбинация за силен старт на деня.
Критска салата: Тя е перфектният начин да започнете всяко едно хранене. Състои се от домати, краставици, чушки, лук, маслини, краве сирене и билки, всички обилно поляти със зехтин и лимонов сок. Някои версии могат също да включват варени яйца или пилешко месо.
Пилаф със стафиди: Той съчетава дългозърнест ориз, пилешко месо, стафиди, шафран и различни подправки. Може да се сервира като гарнитура или като основно ястие.
Пълнени калмари: Тук за плънка се използва смес от ориз, домати, лук, чесън и билки, които се пържат до златистокафяво. Сервирайте ги с купичка таратор към всяка порция.
Сладка баница: Тя се приготвя от кори за баница и с плънка от мед, масло и смлени бадеми. Често се гарнира с пудра захар и канела, което прави десерта идеален за край на всяко угощение, особено ако се придружи с чаша кафе.