Комбинацията между цвекло и чесън е любима на гърците. Тази наситена с червен цвят и лесна за приготвяне салата е изключително вкусна и полезна за тялото в студените месеци.
Въпреки че печеното цвекло е с по-богат аромат, за рецептата, която ви представяме днес, е подходящо да го сварите. Така то ще остане твърдо и няма да се разпадне в маринатата, както би се случило, ако се размекне във фурната.
Ако имате повече време, най-добре оставете цвеклото да се охлади във водата, в която сте го варили преди да го отцедите. По този начин хранителните вещества, които може да са изчезнали в процеса на готвене, ще имат възможност да бъдат абсорбирани отново от цвеклото. Решите ли да го сварите предварително, оставете го във водата и го приберете го в хладилника. Там ще се съхрани в добро състояние до три дни.
Необходими продукти:
- 1 кг цвекло
- 2-3 скилидки чесън, наситнен
- ½ ч.ч. зехтин
- ¼ ч.ч. червен винен оцет
- Морска сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Измийте цвеклото добре. Без да го белите или режете сложете го в подходяща тенджера и го покрийте със студена вода.
- След като заври, оставете да се готви за около 40-50 мин.
- Когато изстине, обелете главите с ръце, след което ги нарежете на парчета с желаната от вас големина.
- В купа смесете зехтина и чесъна, овкусете със сол и черен пипер и пуснете цвеклото в маринатата. Разбъркайте добре и поднесете.