Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Салата панцáрия - цветна зима по гръцки

Разнообразете ежедневната си трапеза

10’ Подготовка
50’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Комбинацията между цвекло и чесън е любима на гърците. Тази наситена с червен цвят и лесна за приготвяне салата е изключително вкусна и полезна за тялото в студените месеци.

Въпреки че печеното цвекло е с по-богат аромат, за рецептата, която ви представяме днес, е подходящо да го сварите. Така то ще остане твърдо и няма да се разпадне в маринатата, както би се случило, ако се размекне във фурната.

Ако имате повече време, най-добре оставете цвеклото да се охлади във водата, в която сте го варили преди да го отцедите. По този начин хранителните вещества, които може да са изчезнали в процеса на готвене, ще имат възможност да бъдат абсорбирани отново от цвеклото. Решите ли да го сварите предварително, оставете го във водата и го приберете го в хладилника. Там ще се съхрани в добро състояние до три дни.

Необходими продукти:

  • 1 кг цвекло
  • 2-3 скилидки чесън, наситнен
  • ½ ч.ч. зехтин
  • ¼ ч.ч. червен винен оцет
  • Морска сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Измийте цвеклото добре. Без да го белите или режете сложете го в подходяща тенджера и го покрийте със студена вода.
  2. След като заври, оставете да се готви за около 40-50 мин.
  3. Когато изстине, обелете главите с ръце, след което ги нарежете на парчета с желаната от вас големина.
  4. В купа смесете зехтина и чесъна, овкусете със сол и черен пипер и пуснете цвеклото в маринатата. Разбъркайте добре и поднесете.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън морска сол черен пипер цвекло

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче