Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Печена лятна супа – бърза и неочаквано вкусна

За различен обяд или лека вечеря

От Ивайла Тодорова Ивайла Тодорова

Крем супите обичайно свързваме с по-студените дни, но изненадващо те могат да бъдат чудесна идея за обяд или вечеря и в летния сезон. Обикновено всички ги приготвят по класическия начин - чрез варене на зеленчуците. Днес обаче ви предлагам рецепта за печена крем супа, която съм убедена, че ще се превърне във ваш фаворит още от първата хапка. В Испания тази технология за приготовление е изключително популярна, а едно от големите предимства е, че вкусът на супата на финала е много по-богат, ароматен и плътен.

Необходими продукти:

  • 5 бр. дребни домати
  • 1 бр. тиквичка
  • 4 бр. чушки
  • 2 моркова
  • 1 глава чесън
  • 1 глава лук
  • 5 стръка прясна мащерка
  • Сол
  • Черен пипер
  • Зехтин

Започнете с подготовката на зеленчуците. Измийте ги добре и нарежете доматите и тиквичката на едри кубчета.

Почистете чушките от семената и ги нарежете на ленти.

Морковите обелете и разполовете на две.

Лукът също обелете и накълцайте на едро. Премахнете и "капака" на главата чесън, като я отрежете само отгоре, без да я белите. Не я раздробявайте на отделни скилидки.

Вече подготвените зеленчуци разпределете в голяма тава, предварително застлана с лист хартия за печене. Върху тях на няколко места пръснете стръкчетата свежа мащерка.

Снимка: Ивайла Тодорова

Поръсете зеленчуците с едра сол и полейте навсякъде със зехтин.

Сложете в предварително загрята на 200 градуса с вентилатор фурна и печете около 30 минути, или докато омекнат и хванат лек загар. Пробвайте с вилица най-вече морковите, защото те изискват най-дълго печене, за да омекнат. Ако фурната ви е по-силна, съкратете времето. Не бързайте веднага след изпичането им да ги вадите. Оставете ги да починат във фурната още 10 минути.

Снимка: Ивайла Тодорова

След като извадите зеленчуците, прехвърлете ги в дълбок съд, най-добре тенджера. Изсипете в нея и течността от дъното на тавичката, ако се е отделила такава. Чесънът, който при термичната обработка е омекнал и придобил кремообразна текстура, изстискайте внимателно от скилидките при другите зеленчуци.

Снимка: Ивайла Тодорова

Добавете 400 мл гореща вода или пък 400 мл бульон по избор. Пасирайте супата до абсолютна хомогенност.

Съветвам ви, когато е вече готова, да я прецедите през ситна цедка, за да отстраните люспите от доматите. При някои сортове те са тънки и успяват да се смелят добре при процеса на пасиране, но при други са по-дебели и ще се усещат при консумация, ако не ги отстраните предварително.

Снимка: Ивайла Тодорова

Ако консистенцията на супата ви се струва твърде гъста, можете да добавите още течност. Регулирайте я спрямо вашите предпочитания.

Сервирайте супата гарнирана с малко натрошено сирене или пък с лъжица заквасена сметана. Поръсете с черен пипер, добавете няколко листенца босилек и хапнете в компанията на препечени филийки хляб.

Снимка: Ивайла Тодорова

Съвет: Внимавайте да не прегорите зеленчуците при печенето, тъй като ако са изгорели, дори и на места, вкусът на супата ще се измени тотално. Следете ги изкъсо.

Съвет 2: Печена супа можете да приготвите с почти всякакви зеленчуци, каквито имате под ръка. Към предложените можете да включите и патладжан, алабаш, карфиол. В есенния сезон експериментирайте и с комбинации с тиква, праз и въобще - каквото ви е на сърце и на небце.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън сол черен пипер лук домати прясна мащерка чушки тиквички

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче