Крем супите обичайно свързваме с по-студените дни, но изненадващо те могат да бъдат чудесна идея за обяд или вечеря и в летния сезон. Обикновено всички ги приготвят по класическия начин - чрез варене на зеленчуците. Днес обаче ви предлагам рецепта за печена крем супа, която съм убедена, че ще се превърне във ваш фаворит още от първата хапка. В Испания тази технология за приготовление е изключително популярна, а едно от големите предимства е, че вкусът на супата на финала е много по-богат, ароматен и плътен.
Необходими продукти:
- 5 бр. дребни домати
- 1 бр. тиквичка
- 4 бр. чушки
- 2 моркова
- 1 глава чесън
- 1 глава лук
- 5 стръка прясна мащерка
- Сол
- Черен пипер
- Зехтин
Започнете с подготовката на зеленчуците. Измийте ги добре и нарежете доматите и тиквичката на едри кубчета.
Почистете чушките от семената и ги нарежете на ленти.
Морковите обелете и разполовете на две.
Лукът също обелете и накълцайте на едро. Премахнете и "капака" на главата чесън, като я отрежете само отгоре, без да я белите. Не я раздробявайте на отделни скилидки.
Вече подготвените зеленчуци разпределете в голяма тава, предварително застлана с лист хартия за печене. Върху тях на няколко места пръснете стръкчетата свежа мащерка.
Поръсете зеленчуците с едра сол и полейте навсякъде със зехтин.
Сложете в предварително загрята на 200 градуса с вентилатор фурна и печете около 30 минути, или докато омекнат и хванат лек загар. Пробвайте с вилица най-вече морковите, защото те изискват най-дълго печене, за да омекнат. Ако фурната ви е по-силна, съкратете времето. Не бързайте веднага след изпичането им да ги вадите. Оставете ги да починат във фурната още 10 минути.
След като извадите зеленчуците, прехвърлете ги в дълбок съд, най-добре тенджера. Изсипете в нея и течността от дъното на тавичката, ако се е отделила такава. Чесънът, който при термичната обработка е омекнал и придобил кремообразна текстура, изстискайте внимателно от скилидките при другите зеленчуци.
Добавете 400 мл гореща вода или пък 400 мл бульон по избор. Пасирайте супата до абсолютна хомогенност.
Съветвам ви, когато е вече готова, да я прецедите през ситна цедка, за да отстраните люспите от доматите. При някои сортове те са тънки и успяват да се смелят добре при процеса на пасиране, но при други са по-дебели и ще се усещат при консумация, ако не ги отстраните предварително.
Ако консистенцията на супата ви се струва твърде гъста, можете да добавите още течност. Регулирайте я спрямо вашите предпочитания.
Сервирайте супата гарнирана с малко натрошено сирене или пък с лъжица заквасена сметана. Поръсете с черен пипер, добавете няколко листенца босилек и хапнете в компанията на препечени филийки хляб.
Съвет: Внимавайте да не прегорите зеленчуците при печенето, тъй като ако са изгорели, дори и на места, вкусът на супата ще се измени тотално. Следете ги изкъсо.
Съвет 2: Печена супа можете да приготвите с почти всякакви зеленчуци, каквито имате под ръка. Към предложените можете да включите и патладжан, алабаш, карфиол. В есенния сезон експериментирайте и с комбинации с тиква, праз и въобще - каквото ви е на сърце и на небце.