Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пътуване през времето с порция лахмаджун

Малко повече за историята на ястието и неговото приготвяне

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Лахмаджунът е тънка питка хляб, покрита със смляно говеждо месо, зеленчуци, билки и изпечена на гореща повърхност като тиган или плоча за печене. Резултатът е ароматен, хрупкав и много засищащ.

Историята на ястието може да бъде проследена назад във времето чак до древните цивилизации на Месопотамия, включително шумерите, вавилонците и асирийците. Тези ранни култури са били известни със своите кулинарни иновации, които често включват използването на различни видове хляб като основна храна.

Лахмаджунът придобива популярност в Османската империя и по тази причина става популярна гозба на териториите на днешна Турция, Гърция, Кипър, Египет, Сирия, Ирак, Израел и Йордания. Смята се, че името се превежда като "тънко месо". Той започва да се приготвя от улични търговци, които го пекат на дървени въглища и го продават на минувачите.

Снимка: iStock by Getty Images

В края на IX век лахмаджунът започва да се разпространява извън границите на Османската империя, достигайки до страни като Иран, Афганистан и Пакистан. Днес той остава популярно ястие в целия Близък изток и Югозападна Азия. У нас също е добре познат в някои региони, а в доста ресторанти се предлага като екзотична част от менюто.

Как се прави:

Приготвянето на лахмаджуна включва немалко усилия, но крайният резултат си заслужава. Ето една класическа рецепта, която можете да си направите и у дома.

Какво ще ви е необходимо:

  • 1 ч.ч. топла вода
  • 1 с.л. захар
  • 3 ч.ч. брашно
  • 1/4 ч.ч. олио
  • 800 г говежда кайма
  • 1 голяма глава лук, на ситно
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • 1 ч. л. кимион
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. черен пипер
  • сол
  • Пушен червен пипер (по желание)
  • Зехтин за пържене
  • Нарязани домати, маруля, кисело мляко и пресен кориандър - за гарнитура

Снимка: iStock by Getty Images

Как се приготвя:

  1. В голяма купа смесете топлата вода, захарта и солта. Добавете брашното и растителното масло и разбъркайте, докато тестото стане гладко. Прехвърлете го върху леко набрашнена повърхност и месете около 5 мин., за да стане еластично. Поставете го в намазнена купа, покрийте с кърпа и оставете да втаса за около час, или докато удвои обема си.
  2. В голям тиган загрейте малко зехтин на среден огън. Добавете смляното говеждо месо и го пържете, докато хване приятен загар. Отцедете излишната мазнина и го отделете в една чиния настрана.
  3. В същия тиган добавете още малко зехтин и задушете лука и чесъна за около 3-4 мин. Върнете каймата в тигана заедно с подправките и запържете за още 2-3 мин. Ако използвате пушен червен пипер, добавете го точно преди да свалите съда от котлона. Оставете плънката да се поохлади.
  4. След като тестото втаса, разделете го на 8 равни части. Разточете всяка част на тънък кръг с диаметър около 15 см.
  5. Загрейте чугунен или грил тиган на средно висока температура. Печете всяка питка за около 2-3 мин. на страна. Намажете ги с тънък слой от плънката и ги навийте на руло.
  6. Сервирайте лахмаджуните веднага, гарнирани с нарязани домати, маруля, кисело мляко и пресен кориандър. Тези съставки могат да се сложат вътре в питките и чак тогава те да се навият.

Да ви е сладко!

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън сол черен пипер червен пипер кориандър олио маруля домати говеждо кайма пушен червен пипер кафява захар кисело мляко кимион кромид лук брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче