Лахмаджунът е тънка питка хляб, покрита със смляно говеждо месо, зеленчуци, билки и изпечена на гореща повърхност като тиган или плоча за печене. Резултатът е ароматен, хрупкав и много засищащ.
Историята на ястието може да бъде проследена назад във времето чак до древните цивилизации на Месопотамия, включително шумерите, вавилонците и асирийците. Тези ранни култури са били известни със своите кулинарни иновации, които често включват използването на различни видове хляб като основна храна.
Лахмаджунът придобива популярност в Османската империя и по тази причина става популярна гозба на териториите на днешна Турция, Гърция, Кипър, Египет, Сирия, Ирак, Израел и Йордания. Смята се, че името се превежда като "тънко месо". Той започва да се приготвя от улични търговци, които го пекат на дървени въглища и го продават на минувачите.
В края на IX век лахмаджунът започва да се разпространява извън границите на Османската империя, достигайки до страни като Иран, Афганистан и Пакистан. Днес той остава популярно ястие в целия Близък изток и Югозападна Азия. У нас също е добре познат в някои региони, а в доста ресторанти се предлага като екзотична част от менюто.
Как се прави:
Приготвянето на лахмаджуна включва немалко усилия, но крайният резултат си заслужава. Ето една класическа рецепта, която можете да си направите и у дома.
Какво ще ви е необходимо:
- 1 ч.ч. топла вода
- 1 с.л. захар
- 3 ч.ч. брашно
- 1/4 ч.ч. олио
- 800 г говежда кайма
- 1 голяма глава лук, на ситно
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 1 ч. л. кимион
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 ч. л. черен пипер
- сол
- Пушен червен пипер (по желание)
- Зехтин за пържене
- Нарязани домати, маруля, кисело мляко и пресен кориандър - за гарнитура
Как се приготвя:
- В голяма купа смесете топлата вода, захарта и солта. Добавете брашното и растителното масло и разбъркайте, докато тестото стане гладко. Прехвърлете го върху леко набрашнена повърхност и месете около 5 мин., за да стане еластично. Поставете го в намазнена купа, покрийте с кърпа и оставете да втаса за около час, или докато удвои обема си.
- В голям тиган загрейте малко зехтин на среден огън. Добавете смляното говеждо месо и го пържете, докато хване приятен загар. Отцедете излишната мазнина и го отделете в една чиния настрана.
- В същия тиган добавете още малко зехтин и задушете лука и чесъна за около 3-4 мин. Върнете каймата в тигана заедно с подправките и запържете за още 2-3 мин. Ако използвате пушен червен пипер, добавете го точно преди да свалите съда от котлона. Оставете плънката да се поохлади.
- След като тестото втаса, разделете го на 8 равни части. Разточете всяка част на тънък кръг с диаметър около 15 см.
- Загрейте чугунен или грил тиган на средно висока температура. Печете всяка питка за около 2-3 мин. на страна. Намажете ги с тънък слой от плънката и ги навийте на руло.
- Сервирайте лахмаджуните веднага, гарнирани с нарязани домати, маруля, кисело мляко и пресен кориандър. Тези съставки могат да се сложат вътре в питките и чак тогава те да се навият.
Да ви е сладко!